3 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 15:13
No menu items!

STUDIU: Obezitatea reduce durata de viaţă cu opt ani

spot_img

Cea mai importantă scădere a speranței de viață la persoanele supraponderale s-a înregistrat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani

obezitate

Persoanele care suferă de obezitate trăiesc cu aproximativ opt ani mai puţin decât oamenii care au o greutate normală, se arată într-un studiu publicat în revista “The Lancet Diabets & Endocrinology”.

Potrivit studiului, persoanele supraponderale pierd până la 3 ani din speranța de viață, obezii (cu indice de masă corporală 25-30) între 1 și 6 ani, iar cei cu obezitate severă între 1 și 8 ani.

Profesorul Steven Grover de la Universitatea McGill (Montreal) susţine că obezitatea este asociată cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. Persoanele obeze sunt expuse la boli precum infarctul miocardic și diabetul.

Studiul a pornit de la o amplă bază de date americane – “NHANES” 2003-2010, care conţine datele a mii de adulţi, cu vârstă cuprinsă între 20 şi 79 de ani.

Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), numărul persoanelor care suferă de obezitate s-a dublat din 1980. Concret, supraponderalitatea afectează 1,4 miliarde de persoane cu vârsta de peste 20 ani, din care peste 200 de milioane de bărbați și aproape 300 de milioane de femei.