19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 13:42
No menu items!

Studiu: Marii rechini albi ar putea trăi peste 70 de ani

spot_img

great-white-shark

Marii rechini albi ar putea trăi peste 70 de ani, de trei ori mai mult decât s-a crezut până acum, potrivit unui studiu american, relatează AFP.

Autorii studiului au analizat vertebrele a patru masculi și patru femele din nord-vestul Atlanticului, cu ajutorul datării cu carbon 14.

Rezultatele au arătat că cel mai bătrân mascul avea 73 de ani, iar femela cea mai în vârstă, 40, informează cercetătorii de la Woods Holle Oceanographic Institution din Cape Cod, Massachusetts, nord-estul Statelor Unite.

Studiile precedente au pus în evidență mărcile concentrice din oasele rechinilor, similiare cu cele din trunchiurile copacilor, în evaluarea vârstei lor, o marcă fiind echivalată cu un an. Pe baza acestei metode, cei mai bătrâni rechini albi analizați au fost un exemplar de 22 de ani din sud-vestul Oceanului Pacific și unul de 23 de ani din vestul Oceanului Indian.

În noul studiu, cercetătorii au căutat în oasele rechinilor urme de reziduuri nucleare de la teste efectuate în anii 1950-1960, pentru a le aprecia vârsta. Oasele analizate provin de la rechini prinși în nord-vestul Atlanticului din 1967 până în 2010.

O mai bună cunoaștere a dezvoltării și longevității rechinilor albi, considerați o specie amenințată, poate contribui la îmbunătățirea conservării speciei, susțin cercetătorii.

 D.M.