15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 17:46
No menu items!

Studiu EY: Piețele emergente vor crește cu aproape 5% în 2014. Cum poate beneficia România

spot_img

ernst

Pieţele emergente au condiţiile pentru a recupera ritmul economic în cursul acestui an, cu o creştere de 4,7% preconizată pentru 2014 şi de peste 5% pentru 2015, potrivit unui studiu publicat marți de compania de consultanță EY.

Riscul principal pentru plafonarea creșterii până la 3% este reprezentat de ieşirile de capital. Pentru țările emergente din Europa, cel mai mare avantaj este prognoza pe 2014 de creștere cu 1% a economiei din Zona Euro – principală piață pentru exporturi.

”Prognoza de creştere din pieţele emergente este o veste bună pentru România, unde principalul motor de creştere al economiei rămâne exportul, iar producătorii locali pot să se orienteze către aceste pieţe emergente în care clasa de mijloc are potenţial de consum în creştere”, potrivit unui comunicat al EY.

În zona Europei Centrale și de Est, cele mai bune performanțe se așteaptă din partea Cehiei și Poloniei. Comparativ cu alte state din zonă, principala problemă a României este proporția mare de credite neperformante din sistemul bancar – peste 20%.

”În Romania, creșterea va fi erodată de creșterea reală a salariilor, ceea ce va afecta competitivitatea pe termen scurt. Totuși, din 2015-2017, ne așteptăm ca avansul României să revină la aproximativ 3%, sprijinit de un comerț intra-european mai puternic și de investiții mai mari în industrie și infrastructură”, se arată în raportul ”Rapid-growth markets forecast”.

Clasa mijlocie din pieţele emergente va ajunge la aproape 200 de milioane de gospodării până în 2022, în creştere de la 94 de milioane în 2012. Pe măsură ce această clasă de mijloc cumpără tot mai multe produse de larg consum şi servicii, producătorii şi furnizorii din pieţele emergente îşi concentrează atenţia către propriile pieţe pentru a profita de creşterea cererii.

Astfel, va crește semnificativ cererea pentru servicii în educaţie şi sănătate, precum şi în formarea de competenţe pentru forţa de muncă. Cheltuielile cu servicii precum cele de comunicaţii, cultură sau recreere vor creşte de cel puţin două ori mai repede decât cheltuielile destinate alimentaţiei.

În China, numărul de gospodării care vor înregistra venituri de peste 35.000 de USD în termeni reali se va tripla, ajungând la peste 80 de milioane până în 2022. Astfel, în 2022, China va avea mai multe gospodării cu acest nivel de venit decât Japonia.

Transformările cele mai dramatice vor avea loc în China, însă vor fi schimbări în toate pieţele emergente. Până în 2022, peste 15 milioane de gospodării vor înregistra venituri de peste 35.000 de USD în Brazilia şi Rusia, în timp ce Mexic, Turcia şi India vor număra fiecare câte 10 milioane de gospodării cu acest nivel de venituri.

În următorii 10 ani, cheltuielile pentru bunuri de consum şi servicii vor creşte într-un ritm mai rapid decât cheltuielile de bază.

Pentru a reuşi să capteze veniturile în creştere ale clasei de mijloc şi pentru a reuşi să echilibreze presiunile datorate resurselor limitate, multe dintre economiile emergente vor fi nevoite să investească în tehnologiile verzi şi în transportul public şi să îmbunătăţescă mediul de afaceri şi cel de reglementare.

 Vlad Bârleanu