1.4 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 12:41
No menu items!

Studiu: Cât persistă anticorpii dobândiți în urma infectării cu Covid-19

spot_img

Anticorpii dobândiţi în urma infectării cu noul coronavirus, durează cel puţin nouă luni, conform Universităţii din Padova și Imperial College London, informează un studiu publicat luni, în jurnalul științific Nature Communications.

Nivelurile de anticorpi ”se menţin ridicate”, indiferent dacă persoana infectată a dezvoltat sau nu simptome de COVID-19, după cum au constatat cercetătorii după testarea pacienţilor din nordul Italiei, una dintre regiunile cele mai afectate la începutul pandemiei.

”Marea majoritate a infecţiilor cu SARS-CoV-2, indiferent de prezenţa simptomelor, dezvoltă anticorpi”, conform cercetării publicate luni în jurnalul ştiinţific Nature Communications.

Aproximativ 3.000 de locuitori din Vo’, un oraş din nordul Italiei, carantinat cu ajutorul armatei la începutul anului 2020 după descoperirea unora dintre primele contagieri cu noul coronavirus din Europa, au fost testaţi pentru anticorpi în luna mai 2020 şi, din nou, în noiembrie.

La sfârşitul anului trecut, ”nivelurile detectabile de anticorpi” s-au menţinut la 98,8 procente dintre persoanele care au contractat virusul în februarie sau martie.

Echipa de cercetători a declarat că a detectat chiar şi cazuri de creştere a nivelului de anticorpi, ceea ce sugera potenţiale reinfectări şi un posibil impuls dat sistemului imunitar.

Majoritatea estimărilor, inclusiv cele ale producătorilor, sugerează faptul că vaccinurile contra coronavirusului oferă cel puţin şase până la opt luni de imunitate împotriva variantelor iniţiale, cu toate că studiul efectuat de Universitatea din Washington şi publicat luna trecută în jurnalul Nature, sugerează că imunitatea ar putea fi ”pentru totdeauna”, în funcţie de tipul de vaccin utilizat.

”Trebuie să continuăm să monitorizăm persistenţa anticorpilor pentru perioade mai lungi de timp”, a atras atenţia Enrico Lavezzo de la Universitatea din Padova, conducătorul echipei de cercetători ale cărei teste au sugerat probabilitatea ca una din patru infecţii să fie răspândită în cadrul gospodăriilor.