vineri, 26 februarie 2021 - 9:18

STUDIU: Câinii provin din lupii domesticiți în Europa

 lupi

Câinele provine din lupii care au fost domesticiţi în Europa în urmă cu aproximativ 20.000 de ani, potrivit unui studiu care infirmă teoriile potrivit cărora primii câini din lume ar fi apărut în Orientul Apropiat sau în Asia, potrivit AFP.

“Originea câinilor moderni se situează pe continentul european, nu în Orientul Apropiat sau în Asia de Est, şi datează din urmă cu circa 20.000 de ani”, a anunțat unul dintre autorii studiului, Robert Wayne, profesor de biologie evolutivă la Universitatea California din Los Angeles.

“Foştii lupi din Europa aveau o legătură directă de rudenie cu câinii, fapt care permite evidenţierea unei corespondenţe între evoluţia genetică a acestor animale cu istoria arheologică. Europa este locul în care au fost găsite, până în prezent, rămăşiţele celor mai vechi câini”, a mai spus autorul.

Oamenii de ştiinţă au analizat ADN-ul mitocondrial (transmis de mamă) descoperit în osemintele a 10 lupi şi a opt câini străvechi, majoritatea din Europa, și l-au comparat cu acela provenit din genomurile a 77 de câini domestici, 49 de lupi şi patru câini moderni.

În urma rezultatelor, cercetătorii au stabilit că patrupedele din zilele noastre sunt înrudite genetic cu vechii lupi proveniți din Europa, care reprezintă în prezent o specie dispărută.

De asemenea, niciun schelet canin mai vechi de 13.000 de ani nu a fost descoperit în Orientul Apropiat şi nici în China, au anunțat cercetătorii.

“Studiul nostru nu marchează sfârşitul dezbaterilor despre domesticirea câinilor, dar, de acum înainte, avem un argument convingător ce poate fi considerat opozabil faţă de celelalte ipoteze despre originea rasei canine”, a spus savantul american.

Rezultatele vor fi confirmate cu ajutorul unei analize de secvențiere genetică a nucleelor celulare, care va dezvălui mai multe detalii despre acest subiect.

D.M.