marți, 1 decembrie 2020 - 4:42

Studiu britanic optimist: Imunitatea la Covid, prezentă la adulți și la șase luni de la prima infectare

Scandal la Buzău. Candidatul partidului fondat de „Petrov”, acuzat de blaturi și combinații politice

Dezvăluiri de senzație și scandaluri au apărut în aceste zile în viața politică buzoiană, protagoniști fiind politicieni cu state vechi, mai ales cu palmares...

Statistici alarmante în Japonia: mai multe victime cauzate de sinucideri într-o singură lună, decât toate decesele Covid. Femeile și copiii, cele mai expuse

Experții au avertizat că pandemia ar putea duce la o criză de sănătate mintală. Șomajul în masă, izolarea socială și anxietatea îi afectează pe...

UK: Pandemia scoate la suprafață rețelele de exploatare sexuală a româncelor. 90% dintre ele au fost recrutate de iubiți

Traficanții sexuali pot obține profituri de peste 1 milion de lire sterline pe an de pe urma unui bordel, iar restricțiile Covid le-au ușurat...

Pacienții COVID din corturile militare intră în iarnă. Primul medic al țării: Altă întrebare

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, cu ocazia vizitării Spitalului Universitar București (fost Municipal), că nu există încă soluții pentru pacienții COVID internați în...

Imunitatea celulară (celulă T) împotriva virusului care provoacă Covid-19 este probabil să fie prezentă la majoritatea adulților la șase luni de la infecția primară, cu niveluri considerabil mai mari la pacienții cu simptome, arată un studiu citat de The Guardian. Argumentația este valabilă pentru majoritatea pacienților Covid-19, repesctiv pentru cei care au experimentat forme ușoare și medii ale bolii.

Datele oferă o altă piesă a puzzle-ului care ar putea fi cheia pentru a înțelege dacă infecțiile anterioare Sars-CoV-2 -pot preveni reinfectarea și, dacă da, pentru cât timp.

Studiul, condus de consorțiul de imunologie al coronavirusului din Marea Britanie, a evaluat 100 de lucrători medicali ne-spitalizați în martie și aprilie, după ce l-au fost detectați anticorpi. Rezultatul nu a fost încă verificat de colegi, dar este primul studiu care oferă date cu privire la nivelurile de celule T la șase luni de la infecție la persoanele cu forme ușoare sau asimptomatice, adică o majoritate, spun autorii.

Rezultatele studiului sunt susceptibile de a fi vizualizate pozitiv, după ce studiile anterioare au sugerat că nivelurile de anticorpi pot scădea în primele câteva luni după infecție.

Datele publicate dintr-un eșantion de 100.000 de persoane în august au indicat că aproximativ 6% din populația Angliei avea anticorpi – proteine ​​produse ca răspuns la o infecție -, dar nivelurile de anticorpi au scăzut cu mai mult de un sfert în trei luni, au dezvăluit cercetătorii la sfârșitul lunii octombrie.

Odată ce virusul intră în corp, este întâmpinat de o cavalerie de celule care montează un contraatac rapid, larg și generic. Acest așa-numit sistem imunitar înnăscut este menit să oprească infecția. Dacă acea misiune este înlăturată, ea câștigă timp până când apar „experții”.

Acești experți constituie două tipuri de celule albe din sânge: celulele B și celulele T, care funcționează ca frații. Dacă virusul trece de atacul inițial, unele celule T sunt ucigașe, anihilând celulele respiratorii pe care le-a colonizat agentul patogen.

Între timp, celulele T preiau un rol de susținere – inclusiv stimularea celulelor B pentru a produce molecule numite anticorpi care fac virusul imobil sau îl împiedică să pătrundă în alte celule. Sistemul adaptiv reține, de asemenea, informați – dar în cazul Covid-19, nu este clar cât și pentru cât timp.

După ce au fost urmăriți timp de șase luni, cercetătorii au descoperit că fiecare persoană avea niveluri detectabile de celule T, iar nivelurile erau cu 50% mai mari la persoanele care aveau simptome în momentul infecției.

Acest lucru ar putea însemna că fie va exista o protecție mai mare la persoanele cu boală inițială mai severă, fie invers, că persoanele cu boală asimptomatică sunt capabile să controleze virusul cu niveluri mai mici de celule T, au spus ei.

Un set mai mare de pacienți ar fi urmărit pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a obține informații mai precise despre imunitatea celulară, având în vedere că celulele T ar putea supraviețui perioade lungi de timp, a declarat unul dintre autorii studiului, Paul Moss, profesor la Universitatea din Birmingham.

Autorii au văzut, de asemenea, că nivelurile de celule T au fost puternic corelate cu nivelul maxim al răspunsului anticorpului. Răspunsurile imune celulare ar putea chiar ajuta la protejarea împotriva scăderii nivelurilor de anticorpi în timp, au adăugat ei.

În ansamblu, rezultatele oferă dovezi că imunitatea celulelor T poate dura mai mult decât anticorpii – dar rămâne neclar dacă aceste celule T persistente oferă protecție împotriva reinfectării.

„Cred că aceste date sunt liniștitoare, potențial chiar încurajatoare – dar nu înseamnă că oamenii nu pot fi reinfectați”, a spus Moss. Acum avem nevoie de studii la scara larga a populatiei pentru a arata modul in care anticorpul si profilurile celulare actioneaza împreună pentru a proteja oamenii în timp.

În studiu, unii oameni au pierdut niveluri detectabile de anticorpi. Dar acest lucru nu a însemnat că celulele B, care produc anticorpi, nu erau pe punctul de a intra în acțiune dacă sunt contestate din nou, au explicat autorii.

În mod ideal, testarea celulelor B și a celulelor T în comunitate ar oferi o idee concludentă despre cât de mult răspunsul anticorpilor prezicea de fapt imunitatea pe scară largă și dacă existau persoane care nu aveau anticorpi, dar erau protejați de imunitatea celulară, a avertizat autorul Shamez Ladhani, consultant epidemiolog pentru Public Health England.

Dar, în acest moment, există puține dovezi care să sugereze că există o imunitate larg răspândită mediată de celule fără un răspuns la anticorpi.

Paul Morgan, profesor la Universitatea Cardiff, care nu a fost implicat în studiu, a declarat: „Lucrarea oferă o doză binevenită de optimism că infecția cu Sars-CoV2 (și imunizarea?) Poate induce un răspuns imun de protecție robust și susținut, deși acest lucru nu demonstrează încă imunitatea la alte infecții care vor necesita supraveghere pe termen mai lung și cohorte mai mari. ”

„Icoana” unui candidat PNL, în „procesiune electorală” prin județ. FOTO

Fostul primar din Turceni, Ion Iordache, își promovează imaginea obligându-și stafful de campanie să colinde cu tabloul său pe post de icoană. Este cel mai...

Top autostrăzi octombrie. Cele mai mari progrese ale constructorilor de autostrăzi. FOTO/VIDEO

Constructorii unor loturi din autostrăzile Comarnic – Brașov, Sibiu – Pitești și Sebeș – Turda au avut luna trecută cele mai mari progrese, potrivit...

Tragedia de la Piatra Neamț: Singurul supraviețuitor al incendiului a ieșit de la terapie intensivă

Pacientul adus în stare gravă la unitatea mobilă Leţcani de la Spitalul Judeţean Neamţ în urma incendiului din 14 noiembrie se simte mai bine,...

Poliția și jandarmeria Constanța, mobilizate pentru Pelerinajul de Sfântul Andrei ca pentru un Hram normal

„Dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment” şi „nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi” şi nici „nu au fost mobilizate...

Președintele Klaus Iohannis a stâlcit comorbiditățile

Președintele Klaus Iohannis a reușit să greșească forma celui mai des-utilizat substantiv din această pandemie. Liderul de la Cotroceni a spus “comorbități”, în loc...