9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 21:57

Studiu bancar: Apartamentele cu 2 camere vor fi vedetele pieței imobiliare

spot_img

Studiu bancar: Apartamentele cu 2 camere vor fi vedetele pieței imobiliare

Apartamentele cu două camere vor fi, în continuare, vedetele pieţei imobiliare, cu aproximativ 33% din numărul total de tranzacţii, pe locul următor situându-se apartamentele de 3 camere, cu 21% din numărul de tranzacţii, reiese dintr-un studiu efectuat de BCR. Podiumul este încheiat de vile/case cu 15% din numărul tranzacţiilor.

Garsonierele au un procent de 12% din tranzacţii, interesul pentru acest tip de locuinţă fiind mai scăzut de la începerea programului Prima Casă, care a facilitat accesul către locuinţele cu 2 şi 3 camere.

În ceea ce priveşte modul în care sunt promovate proprietăţile imobiliare aflate la vânzare, Internetul cunoaşte cea mai importantă creştere, fiind cea mai importantă resursă media. Pe locul doi se află presa scrisă, care înregistrează însă o tendinţă de scădere, iar locul al treilea este ocupat de târgurile imobiliare.

În topul zonelor preferate de români atunci când vine vorba de alegerea unei locuinte, se estimează că  pe primul loc va rămâne zona semicentrală, 34% dintre preferinţele clienţilor urmând să se canalizeze către această direcţie, în timp ce doar 11% dintre potenţialii cumpărători s-ar orienta către o locuinţă în afara oraşului.

Criteriile în alegerea unei locuinţe de care cumpărătorii sunt interesaţi cel mai mult sunt: preţul şi anul construcţiei. De asemenea, viitorii proprietari urmăresc cu mare atenţie starea proprietăţii, apropierea de mijloace de transport şi de instituţii de învăţământ.

Din punctul de vedere al participanţilor la eveniment, piaţa imobiliară, în ansamblul său, va cunoaşte o perioadă de stabilizare din punct de vedere a nivelului preţurilor proprietăţilor imobiliare şi a numărului de tranzacţii.

“În teorie, în România, majoritatea vânzătorilor şi cumpărătorilor negociază preţul proprietăţilor imobiliare în euro dar, în practică, sunt din ce în ce mai multe cazuri în care moneda utilizată este leul. Astfel, întâlnim potenţiali cumpărători care au venituri în lei, economisesc pentru avansul la casă prin constituirea de depozite în lei şi accesează creditul pentru cumpărarea locuinţei în lei. Totodată, vânzătorul constituie cu banii primiţi depozite bancare în lei”, a declarat Teodor Mincu, Seful Biroului Intermediari, BCR.

Studiul a fost efectuat de BCR împreună cu peste 200 de parteneri agenţii şi dezvoltatori imobiliari, în cadrul ediţiei a III-a a Road Show BCR Real Estate 2013, care s-a desfășurat în 10 oraşe mari din România şi a avut ca subiect piaţa imobiliară şi soluţii de finanţare pentru achiziţia unei locuinţe.

C.C.