1.1 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 13:54
No menu items!

Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare din țară

spot_img

Senatul a adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, iniţiativa legislativă inițiată de USR prin care toţi studenţii vor avea acces egal şi gratuit la bibliotecile universitare şi bibliotecile central-universitare.

Proiectul de lege adoptat de Senat modifică art 202 din Legea Educaţiei Naţionale astfel încât accesul la bibliotecile universitare şi central universitare este inclus în categoria serviciilor complementare gratuite din învăţământul superior de stat.
 
În prezent, studenţii înmatriculaţi la universităţile care deţin o bibliotecă proprie beneficiază de gratuitate la accesul în aceste biblioteci şi utilizarea serviciilor aferente. În schimb, studenţii înmatriculaţi la universităţile care nu deţin o bibliotecă proprie sau echivalentă sunt nevoiţi să plătească serviciile bibliotecilor central-universitare contra taxă.
 
„Avem patru mari universităţi – Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi – care nu mai au nicio bibliotecă proprie, fiind utilizată biblioteca central-universitară. Iar Consiliile de Administraţie ale Bibliotecilor Central – Universitare din ţară stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecile pentru studenţi. Această iniţiativă legislativă vine să corecteze anomalia pe care v-am descris-o şi să asigure că orice student va avea acces egal şi gratuit atât la bibliotecile universitare, cât şi la cele central-universitare”, a explicat senatorul USR Irineu Darău, membru în Comisia de învăţământ.
 
D. Constantin