11.1 C
București
luni, 27 martie 2023 - 22:18
No menu items!

Studenții vor transport gratuit și o zi liberă, în perioada alegerilor

spot_img

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat acordarea de gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru studenţi în perioada 7-10 decembrie, pentru ca aceştia să-şi poată exercita dreptul de vot.

Totodată, ANOSR solicită acordarea unei zile libere pentru studenţi la data de 10 decembrie.

Solicitările ANOSR au fost transmise printr-o adresă Guvernului, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Ministerului Transportului şi Infrastructurii.

Potrivit ANOSR, studenţii care au plecat la studii în altă localitate decât cea în care au domiciliul stabil nu vor putea vota acolo unde studiază, chiar dacă au viză de flotant.

ANOSR mai arată că „participarea scăzută la vot a tinerilor, la care Legea Electorală contribuie din plin, face ca deciziile clasei politice să răspundă prea puțin nevoilor pe termen lung ale societății”. „Este inadmisibil ca din cauza intereselor politice unei categorii sociale să îi fie puse piedici în calea exercitării drepturilor garantate de Constituţie. ANOSR consideră că studenții ar trebui să poată vota acolo unde au reședința și trăiesc pe perioada studiilor”, au adăugat cei de la ANOSR.

„Este foarte important ca Guvernul să acorde gratuitate pe transportul în comun pentru a se asigura că studenții au posibilitatea să-și exercite dreptul la vot”, a declarat preşedintele ANOSR, Mihai Dragoș.

Studenţii reclamă şi faptul că niciun partid politic nu a răspuns la „Scrisoarea Deschisă pentru Viitorul României”, pe care au lansat-o la începutul lunii octombrie şi în care solicită, printre altele, o finanţare corespunzătoare a educaţiei, aceasta fiind cea mai profitabilă investiţie pe termen mediu și lung pentru un stat și un domeniu subfinanțat constant în ultimii ani.  O.D.