5.5 C
București
joi, 8 decembrie 2022 - 0:53
No menu items!

Studenții vor protesta în Capitală și în centrele universitare din țară

spot_img

studenti-aula mare

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) anunţă pentru miercuri proteste de stradă în Capitală şi în centrele universitare din ţară.

Studenţii din întreaga ţară vor ieşi în stradă miercuri, 13 noiembrie, pentru a cere Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

Protestele se vor desfășura în București, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.

Potrivit ANOSR, printre nemulţumirile studenților se numără faptul că sistemul de educație din România s-a confruntat cu o subfinanțare constantă, iar universitățile au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe și facultăți, să reducă și chiar să oprească investițiile ce țin de îmbunătățirea calității sistemului educațional.

Studenții cer, în principal, respectarea legii şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

De asemenea, studenţii mai cer să crească finanţarea de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să crească subvenția cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse şi să existe investiţii reale în serviciile de consiliere de calitate în universități.

În 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

D.M.