15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 8:17
No menu items!

Studenții de la UNEFS obligați să învețe „sportul minții”

spot_img

Șahul va deveni, din semestrul al II-lea, „disciplină universitară” la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport

sah

Ministrul educației Remus Pricopie este hotărât să revoluționeze sistemul românesc și începe cu …șahul. „Sportul minții” ar urma să devină, din semestrul II, „disciplină universitară” la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS).

Noi sperăm ca în semestrul al doilea al acestui an universitar să existe o disciplină universitară, nu un program, o disciplină la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport. Aștept invitația domnului rector să asistăm la primul curs de șah ținut într-o universitate românească. Am aprobat de curând un ordin de ministru prin care se reglementează cine poate să predea şahul. Sunt anumite cerințe și în colaborare cu Federația Română de Șah (FRȘ) am stabilit, folosind pe de o parte standardele noastre – este vorba de standarde pedagogice-, pe de altă parte standardele Federației Române de Șah, la ce nivel minim poate cineva să fie considerat profesor de șah. Introducerea unei măsuri într-un sistem de educație nu se poate face peste noapte, nu ai cum să predai șah mâine în toate unitățile de învățământ. Este un proces gradual. Ne interesează pe de o parte profesorii care sunt capabili să predea, pe de altă parte, dotarea și încercăm să lucrăm pe toate aceste planuri și numai în momentul în care ai în toate școlile din România, se poate vorbi despre un curs obligatoriu de șah, dar care nu poate să fie pe toată perioada ciclului de învățământ, ci o primă etapă de un an sau doi.

Remus Pricopieministrul educației

Remus Pricopie a mai precizat că șahul va putea fi predat de cadre didactice, indiferent de domeniu, dar care să fie legitimate la FRȘ ca jucători profesioniști.

La rândul său, președintele FRȘ, Sorin-Avram Iacoban, a spus că șahul dezvoltă analiza, sinteza, comunicarea, spiritul de echipă, voința și gândirea într-un timp scurt. „Sperăm ca șahul să devină o materie obligatorie și să ajungă în toate școlile din România”, a afirmat el.

500 de școli participante la programul național „Educație prin Șah în Învățământul Preuniversitar” au primit marți, la sediul Ministerului Educației Naționale, o donație din partea FRȘ, constând în truse speciale cu câte 10 garnituri de piese, 10 table pliabile de șah, o tablă portabilă de demonstrație, două manuale (pentru fiecare an de studiu) și programa primilor doi ani de studiu.