3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 9:12
No menu items!

Studenţii bat la porţile Europei

spot_img

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) i-a transmis preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, o scrisoare prin care îi cere sprijinul în alocarea banilor necesari programului Erasmus şi atrage atenţia asupra importanţei investiţiei în educaţie.

În scrisoare se subliniază importanţa programului Erasmus pentru consolidarea colaborării şi integrării europene şi accentuează faptul că este unul din cele mai importante mecanisme folosite de Uniunea Europeană pentru a înlătura graniţele dintre cetăţenii europeni și unul din pilonii de bază ai construirii unui Spațiu European al Învățământului Superior.

ANOSR îşi manifestă opoziţia pentru planurile de introducere a unui sistem de împrumuturi pentru masteranzii care urmează un program de mobilitate. Alături de Organizația Europeană a Studenților (ESU), din care face parte, ANOSR susține sprijinirea mobilităților prin granturi nerambursabile, considerând că împrumuturile ar determina studenții cu venituri modeste să evite și mai mult mobilitățile și ar crește îndatorarea tinerei generații.

În scrisoare, reprezentanții studenților atrag atenția și asupra faptului că țintele de reducere a abandonului școlar și de creștere a ponderii tinerilor cu studii superioare până în 2020, stabilite prin Strategia de Modernizare a Uniunii Europene (EU2020) nu pot fi atinse fără o finanțare corespunzătoare. Potrivit reprezentanţilor ANOSR, în cazul României, procentul alocat educației a fust de sub 3.5% din PIB.

Scrisoarea i-a fost înmânată lui Martin Schultz miercuri, cu ocazia evenimentului în cadrul căruia acesta a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Şcolii Naţionale de Studii Politice și Administrative.