miercuri, 2 decembrie 2020 - 15:00

Strategia UE pentru ”Renașterea Industrială” se bazează pe 4 piloni. Vezi care sunt acțiunile prioritare

Iohannis anunță că redeschide piețele în ultima zi de campanie electorală

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, în ultimele zile de campanie electorală, că redeschide piețele agroalimentare din România, sub pretextul că numărul de infectări...

Imagini de coșmar într-un spital COVID. Saloane insalubre și cadavre lăsate pe paturi. FOTO

Mizerie de nedescris, oameni dezbrăcați stând pe holuri, resturi de mâncare și cadavre pe paturile din salon sunt imagini surprinse în Staționarul 3 al...

Ce a recomandat-o pe consiliera lui Vela pentru decorația de la Cotroceni

Decorarea consilierei ministrului Marcel Vela de către președintele Klaus Iohannis, fără ca aceasta să se fi remarcat în vreun fel, a stârnit un val...

Slujbele religioase de Crăciun, interzise live la recomandarea Bruxelles-ului

Comisia Europeană recomandă înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate”. Recomandările fac parte dintr-un proiect ce va fi publicat...

Comisarul italian a prezentat noul cadru strategic pentru cel mai important sector al economiei

Ferdinando NELLI FEROCI - Commissioner-designate for Industry and Entrepreneurship

 Ferdinando Nelli Feroci, noul comisar european pentru Industrie și Antreprenoriat, a prezentat luni, la Milano, principiile pentru o foaie de parcurs necesară pentru o ”Renaștere Industrială” a Uniunii Europene.

Foaia de parcurs va cuprinde acțiuni și măsuri specifice și are ca scop dezvoltarea unei baze industriale competitive în UE, pentru a obține creștere și locuri de muncă.

Feroci (foto) a preluat mandatul de comisar european până la instalarea unei noi Comisii, în noiembrie, pentru că Antonio Tajani a câștigat un mandat de europarlamentar.

Rata șomajului în UE este de aproximativ 10%, cu vârfuri de peste 25% în Grecia sau Spania. Industria reprezintă 75% din exporturile Uniunii Europene și 80% din investițiile private din cercetare.

În cadrul unui Consiliu informal al miniștrilor Industriei din statele UE, Feroci a afirmat că documentul este în lucru și că se va concentra pe patru piloni:

1. Accesul la piețe

În pofida unui progres excelent de până acum, există încă potențial pentru a înlătura barierele care afectează competitivitatea și creșterea afacerilor. Vrem să îmbunătățim standardizarea produselor, să intensificăm integrarea servciilor de afaceri și să facem progrese în crearea unei piețe digitale interne.

În paralel, trebuie să promovăm o strategie eficientă de internaționalizare și să îmbunătățim accesul la piețe terțe pentru companiile europene. Sunt foarte importante acordurile comerciale bilaterale negociate de UE cu parteneri economici semnificativi. Ne vom asigura că piețele create de aceste acorduri vor aduce un acces mai bun pentru firmele europene, luând în calcul interesele lor defensive.

Sunt conștient de oportunitățile și complexitatea acordului comercial negociat cu SUA. Mă voi asigura că interesele și temerile industriei europene vor fi luate în considerare.

Trebuie să întărim rețeaua Enterprise Europe (EEN), care deține centre de informare în 50 de state și asigură informații valoroase pentru afacerile europene.

2. Accesul la resurse

Este esențial să facilităm accesul la finanțare al companiilor europene, prin:

  • Eforturile Băncii Centrale Europene,
  • Programul COSME, care va fi operațional peste câteva zile, în urma unui acord cu Fondul European de Investiții,
  • Programul Horizon 2020,
  • Fondurile Structurale.

Industria europeană trebuie să aibă costuri minime pentru resursele de energie și să reducă avantajele competitive pe care le-au avut până acum alte companii internaționale.

Comisia intenționează să lucreze pe câteva fronturi: creșterea eficienței energetice, reducerea dependenței de resurse din afara UE, crearea unei piețe interne a energiei.

În privința lucrătorilor calificați, Comisia este decisă să promoveze sistemul dual de educație, care a dat rezultate excelente în unele state membre.

3. Industrie inteligentă și inovare

Sprijinul pentru inovare este motorul de creștere al industriei. Programul Horizon 2020, cu un buget de 80 de miliarde de euro, finanțează activități industriale avansate și tehnologii verzi.

Prin Fondurile Structurale, sunt puse la dispoziție 100 de miliarde de euro, în perioada 2014-2020, pentru ca regiunile să investească în inovarea industrială, în special prin clustere și proiecte speciale.

 4. Un cadru prietenos de reglementare a afacerilor

Pentru a asigura competitivitatea afacerilor, trebuie să reducem povara administrativă și să facem mediul economic mai permeabil pentru afaceri.

 Vlad Bârleanu

Prima țară din Europa care aprobă vaccinul anti-COVID și demarează campania de imunizare

Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a aprobat vaccinul anti-COVID și care declanșează campania de imunizare a populației. MHRA, organismul britanic de...

Un totem metalic, urmărit din deșertul Utah/SUA, până la Bâtca Doamnei/Neamț de vânătorii de mistere

Fotografia unei structuri metalice misterioase apărută la sfârşitul lui noiembrie la Bâtca Doamnei/Piatra-Neamţ, în apropiere de cetatea dacică Petrodava, face înconjurul presei anglo-saxone, după...

Decizie istorică în UK: Curtea Supremă pune capăt practicilor de schimbare a sexului la copii sub 16 ani

Este puțin probabil ca un copil cu vârsta sub 16 ani care ia în considerare realocarea sexului să fie suficient de matur pentru a...

Mamă suedeză traumatizată de pierderea unui copil, îl ține pe al doilea 30 de ani închis în casă

Un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost găsit închis într-un apartament dintr-un oraș apropiat capitalei Stockholm, după ce mama sa în...

Atac mortal cu mașină, într-o zonă pietonală din Trier/Germania

”Mai multe persoane” au fost ucise , iar alte 15 au fost rănite, marţi, de o maşină, într-o zonă pietonală din oraşul german Trier...