2.3 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 9:56
No menu items!

Strategia pentru IMM-uri Orizont 2020 și legea ”business-angels”, adoptate de Guvern

spot_img

Obiectivul este creșterea numărului de firme și de angajați

pib

Guvernul a adoptat marți un proiect de hotărâre pentru aprobarea Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM şi îmbunătăţirea mediului de afaceri din România – Orizont 2020.

Strategia stabileşte strategia de creştere extensivă și intensivă a întreprinderilor mici și mijlocii, cu accent pe accesul la piețele externe și pe apropierea de media europeană, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru IMM-uri Mediu de Afaceri și Turism. Ținta este creşterea numărului IMM-uri active de la 474.000, câte erau înregistrate la sfârșitul anului trecut, la 670.000 firme, cu o creştere a numărului de angajaţi de la 2,6 milioane la 3,2 milioane.

”Obiectivul  general al Strategiei îl reprezintă crearea unui mediu favorabil afacerilor, iniţiativei private şi spiritului antreprenorial, stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor şi sprijinirea creşterii competitivităţii mediului de afaceri autohton dar și dezvoltarea întreprinderilor existente şi crearea de noi locuri de muncă până la sfârşitul anului 2020. Prin pachetul de măsuri guvernamentale pe cele 5 direcții de acțiune ne propunem ca în 2020 să atingem ținta stategică de 36 de întreprinderi la mia de locuitori”

Florin Nicolae Jianu, ministru pentru IMM-uri

Executivul a adoptat și proiectul de lege privind stimularea investitorilor individuali – business angels, definit ca un instrument modern de finanţare al afacerilor, după modelul existent în alte ţări ca Finlanda, Marea Britanie sau Italia.

”Prin proiectul Business Angels am reuşit să oferim investitorilor individuali șansa de a  finanţa start-up-uri, printr-un cadru legislativ ce oferă şi facilităţi fiscale, și să încurajăm  oamenii de afaceri cu potenţial financiar ridicat să facă acest lucru. Prin astfel de iniţiative încercăm să aducem instrumente care să modernizeze mediul de afaceri, să aducă alternative pentru ceea ce înseamnă finanţarea şi atragerea de investiţii”, a mai afirmat Jianu.

V.B.