14.6 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 13:28
No menu items!

Strategia de reindustrializare: Ce-și doresc producătorii de materiale de construcții de la Guvern

spot_img

 Strategia de reindustrializare: Ce-și doresc producătorii de materiale de construcții de la Guvern

Reprezentanţii industriei materialelor de construcții și ai industriei sticlei s-au întâlnit marți cu reprezentanții Ministerului Economiei, cu scopul de a prezenta propuneri pentru elaborarea strategiei de reindustrializare a României, potrivit unui comunicat de presă.

Principalele probleme specifice ridicate de oamenii de afaceri din aceste domenii sunt fiscalitatea, preţurile la energie şi la gaze, instabilitatea legislativă și forţa de muncă necalificată.

Reprezentanții celor două industrii au cerut descentralizarea curriculumului şcolar, existenţa unui parteneriat public-privat privind educaţia tehnică și reducerea TVA la materialele de construcţii destinate lucrărilor de îmbunătăţire a eficienţei energetic.

”Participanţii la dezbatere au făcut referire la numeroase exemple de bune practici din ţările europene în domenii precum educaţia, implementarea contractului de performanţă energetică, generalizarea eco-label pentru materialele de construcţii, eco-label fiind o schemă unică de certificare pentru a ajuta consumatorii să distingă produsele şi serviciile verzi, care nu afectează mediul”, se arată în comunicatul citat.

Consultările cu reprezentanţii industriei manufacturiere românești au început pe 9 aprilie, fiind implicați manageri de companii, asociaţii patronale, institute de cercetare și cadre universitare implicate în anumite sectoare.

Temele generale ale dezbaterilor se referă la cadrul instituţional, administrativ, legislativ şi economico-financiar, procesele de inovare din companii şi relaţia acestora cu universităţile şi institutele de cercetare, resursele umane care să asigure dezvoltarea industriei sau comunicarea pe tema legislaţiei europene adoptate şi în curs de adoptare.

Obiectivul principal al consultărilor îl reprezintă analiza tendinţelor industriei româneşti pe termen mediu şi lung, identificarea potenţialului nevalorificat şi optimizarea lanţului de valoare adăugată din fiecare industrie.

”În unele cazuri va fi demarată procedura comunicării cu celelalte ministere implicate pentru adoptarea legislaţiei necesare, iar în altele Ministerul Economiei a elaborat propuneri concrete pe care urmează să le supună dezbaterii publice”, se mai afirmă în comunicat.

Scopul dialogului este elaborarea a patru documente în scopul reindustrializării României: documentul de politică industrială, documentul strategiei de cercetare-inovare, cel al strategiei de export şi documentul de dezvoltare economică rurală.

În întâlnirile anterioare, oamenii de afaceri au atras atenția asupra altor probleme concrete ale industriei – accesul la materii prime, extinderea pe pieţele externe din UE şi extracomunitare, nevoia unor mecanisme de supraveghere a pieţei pentru eliminarea produselor contrafacute şi/sau periculoase pentru mediu şi utilizatori, clarificarea legislaţiei privind brevetele de invenţii, evaziunea ca factor care distorsionează concurenţa în piaţă sau finanțările europene pe următorul exercițiu bugetar.

Programul următoarelor întâlniri organizate de Ministerul Economiei:

– Industria cauciucului şi mase plastice – 24.04.2013

– Industria anorganică şi industria îngrăşămintelor – 25.04.2013

– Industria hârtiei şi reciclarea – 26.04.2013

– Industria chimică şi petrochimică – 08.05.2013

– Industria maşini-utilaje – 09.05.2013

– Industria navală şi industria material rulant -10.05.2013

– Parcuri industriale – 14.05.2013

– Clustere inovative/poli de competitivitate – 15.05.2013

 

Vlad Bârleanu

foto: jewson.co.uk