3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 18:28
No menu items!

Strategia Anticorupție a „tehnocratei” Raluca Prună, plagiat după strategia lui Cătălin Predoiu din 2012, la care a lucrat Alina Bica. FOTO. UPDATE

spot_img

Strategia Națională Anticorupție 2016 – 2020 propune o schimbare de paradigmă, a afirmat, marți, ministrul justiției, Raluca Prună, la lansarea obiectivelor pentru următorii patru ani. Din păcate, schimbarea despre care a vorbit Raluca Prună nu are loc în cadrul documentului, pentru că acesta conține numeroase pasaje copiate ad literam din Strategia Națională Anticorupție 2012-2015.

Raluca Prună a lansat, marți, Strategia Națională Anticorupție 2016-2020 în prezența prim-ministrului Dacian Cioloș, a vicepremierului Vasile Dâncu și a numeroși oficiali guvernamentali.

Sursa Zilei a studiat documentul aflat pe site-ul oficial al Ministerului Justiției și l-a comparat cu cel redactat în urmă cu patru ani, de fostul ministru Cătălin Predoiu, în vremea Cabinetului Mihai Răzvan Ungureanu. Strategia din 2012 a fost aprobată prin hotărâre de guvern la 20 martie, dar legea de adoptare în Parlament a fost dată în iunie, în vremea Guvernului Ponta.

Strategia Ralucăi Prună, lansată, marți, cu mare tam-tam, conține pasaje întregi din Strategia lui Predoiu, preluate ad literam. S-ar putea spune că un ministru tehnocrat a copiat ideile și viziunea unui ministru numit politic. Documentul actual are 32 de pagini, iar noi am selectat prin sondaj pasajele pentru a le compara cu vechea strategie, însă se poate să fie mult mai multe decât am găsit noi.

Mai grav este că Raluca Prună atinge, în strategia sa, problema plagiatelor: „Introducerea unui sistem sancționator disuasiv anti-plagiat și dezvoltarea unui mecanism de avertizare și detectare timpurie a comportamentelor neconforme”. E drept, în strategia din 2012, Cătălin Predoiu nu a punctat acest aspect.

Vă lăsăm să studiați galeria foto ce cuprinde în oglindă pasajele din cele două strategii.


 

UPDATE

Strategia Națională Anticorupție 2012-2015 a fost elaborată de o echipă de specialiști ai Ministerului Justiției, coordonată de fostul secretar de stat din mandatul lui Cătălin Predoiu, Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, trimisă în judecată de DNA, instituție-cheie prezentă în Strategia Anticorupție a Ralucăi Prună. Alina Bica a declarat pentru Sursa Zilei că nu a lucrat doar ea: „Pot spune că la strategia de pe vremea lui Cătălin Predoiu am lucrat și mi-am adus contribuția și ideile”.

Andi Topală