13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 13:59
No menu items!

Stoltenberg: Rusia încearcă să „îngheţe” luptele din Ucraina pe timpul iernii, înaintea unei ofensive în primăvară

spot_img

Rusia încearcă să îngheţe luptele din Ucraina pe timpul iernii pentru a-şi întări forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, a declarat miercuri şeful NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

”Ceea ce vedem acum este că Rusia încearcă să impună un fel de îngheţare a acestui război, cel puţin o perioadă scurtă de timp, pentru ca să se poată regrupa, repara, recupera şi apoi să încerce să lanseze o ofenisvă mai mare în primăvară”, declară Jens Stoltenberg la un eveniment public organizat de cotidianul britanic Financial Times (FT).

El anunţă că statele membre NATO îşi vor continua furniturile ”fără precedent” de armament şi susţinerea Ucrainei, în pofida unor îngrijorări cu privire la o eventuală epuizare a stocurilor occidentale.

”Este la fel de important să adăugăm noi sisteme ca a ne asigura că sistemele sau armamentul pe care le-am livrat deja sunt efectiv operaţionale sau funcţionează în mod eficient”, subliniază Stoltenberg.

”Asta înseamnă că ei (ucrainenii) au nevoie de o cantitate importantă de piese de schimb şi de mentenanţă”, precizează secretarul general al NATO.

Linia frontului în Ucraina s-a stabilizat după ce forţele Kievului au obţinut o victorie răsunătoare prin eliberarea oraşului Herson şi a zonelor dimprejur, pe malul de vest al fluviului Nipru, luna trecută.

Cele mai violente confruntări armate se concentrează în prezent în jurul oraşului Bahmut, în estul Ucrainei, pe care forţele ruse încearcă să-l cucerească de luni de zile..

Jens Stoltenberg anunţă că ”nu mai există informaţii” despre presupuse atacuri cu drone ucrainene vizând baze aeriene în Rusia, după ce americanii au avertizat că ”nu permit şi nici nu încurajează” asemenea atacuri ale Kievului.

Secretarul general al NATO estimează în prezent că ”nu se reunesc” condiţiile în vederea unei soluţionări paşnice a Războiului din Ucraina, ”pentru că Rusia nu a dat niciun semn de angajament în negocieri care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

                                                                                                                  Adina Silav