22.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 12:02
No menu items!

Stoltenberg: O nouă reuniune NATO-Rusia va fi organizată după summitul de la Varșovia

spot_img

NATO și Federația Rusă ar urma să organizeze, ”la puțin timp după” summitul Alianței care va avea loc vineri și sâmbătă la Varșovia, o nouă reuniune menită să îmbunătățească dialogul lor și să evite incidentele militare, a anunțat luni Jens Stoltenberg, secretarul general al organizației.

”Consiliul NATO-Rusia poate juca un rol important în calitate de forum de dialog și pentru a spori previzibilitatea” în domeniul militar, a spus Stoltenberg într-un briefing de presă la Bruxelles. ”Acesta este motivul pentru care noi lucrăm cu Rusia în vederea organizării unei noi reuniuni la puțin timp după summit”, a adăugat Stoltenberg.

Întrebat în legătură cu subiectele care se vor afla pe ordinea de zi a unei asemenea reuniuni, el a declarat că acestea nu au fost încă fixate, dar a dat asigurări că vor fi abordate probleme de „transparență” pentru a evita incidentele militare, precum și în materie de exerciții militare.

Cea mai recentă reuniune a Consiliului NATO-Rusia a avut loc în aprilie, când cei 28 de ambasadori ai țărilor membre ale NATO și ambasadorul Rusiei au reluat dialogul după aproape 20 de luni fără nicio reuniune a acestui consiliu.

În timpul Summit-ului de la Varșovia, liderii statelor NATO urmează să decidă consolidarea flancului estic al Alianței, pe fondul ofensivei militare a Rusiei în zona Mării Negre.

T.S.