15.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 14:56
No menu items!

Stolojan, Vanghelie și Iohannis – declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate

spot_img

Agenția Națională de Integritate (ANI) „atacă” toate partidele politice. Europarlamentarul Theodor Stolojan (liderul grupului parlamentar PDL din Parlamentul European), primarul sectorului 5 al Capitalei Marian Vanghelie (vicepreședinte PSD) și primarul Sibiului Klaus Iohannis (prim-vicepreședinte PNL) au fost declarați miercuri incompatibili de inspectorii de integritate.

În situația de incompatibilitate sau conflict de interese se află – potrivit ANI – și trei dintre „baronii” locali ai celor trei partide politice. Astfel, tot miercuri, ANI i-a declarat incompatibili pe Florin Popescu (deputat PDL), fost președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Aristotel Căncescu (PNL), președintele Consiliului Județean Brașov, și Nicușor Constantinescu (PSD), președintele Consiliului Județean Constanța.

Iohannis – incompatibil

Astfel, în ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, inspectorii ANI au constatat că acesta se află în incompatibilitate întrucât deține, simultan, atât funcția de primar al municipiului Sibiu, cât și calitatea de reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SC APĂ CANAL SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 și până în prezent) și SC PIEȚE SA (începând cu 05.08.2010 și până în prezent), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

Vanghelie – avere nejustificată

În cazul primarului sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, inspectorii de integritate cer Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București confiscarea a peste 180.000 de euro din averea acestuia, bani pe care – susține ANI – liderul PSD nu-i poate justifica.

În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat existența unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 787.246, 55 lei (aproximativ 180.300,59 euro), între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu familia în perioada evaluată, respectiv 2008 – 2011, de către Marian Daniel Vanghelie.

Agenția Națională de Integritate

Potrivit ANI, în perioada 2008 – 2011 (perioadă în care a fost evaluat de inspectorii de integritate), Vanghelie „a realizat venituri salariale în cuantum de 253.199 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 1.040.445,45 lei, rezultând o diferență nejustificată de 787.246, 45 lei (aproximativ 180.300,59 euro)”.

Stolojan – fals în declarații

În privința europarlamentarului PDL Theodor Stolojan, inspectorii ANI susțin că acesta ar fi comis infracțiunea de fals în declarații, motiv pentru care au sesizat Parchetul General.

În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, de către THEODOR DUMITRU STOLOJAN întrucât nu a menționat în declarațiile de avere și de interese, completate la data de 25.05.2012, acțiunile deținute la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „TRANSGAZ” S.A. Mediaș, a căror valoare la data completării declarațiilor era de aproximativ 94.000 de euro, încălcând astfel prevederile art. 292 din Codul Penal al României.

Agenția Națională de Integritate

foto: newsbv.ro

În privința președintelui CJ Brașov, Aristotel Căncescu (foto sus), inspectorii de integritate au stabilit că acesta se află în stare de incompatibilitate încă din 29 mai 2009, deoarece deține, simultan, atât funcția de președinte al Consiliului Județean, cât și calitatea de reprezentant al Județului Brașov în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu. În cazul lui Căncescu au fost încălcate astfel prevederile Legii 161/2003  privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, au stabilit inspectorii ANI.

Potrivit ANI, deputatul PDL Florin Popescu (foto sus) s-a aflat în conflict de interese întrucât, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, a semnat contractul de proiectare și execuție lucrări nr. 436/20.10.2010, precum și șapte acte adiționale la contractul de lucrări nr. 134/19.06.2008, încheiate între Consiliul Județean Dâmbovița și societatea PROCOR SA, unde acesta a deținut calitatea de asociat până în luna iunie 2008, beneficiul patrimonial obținut fiind în cuantum de  1.003.509,37 lei (aproximativ 228.070 euro). În cazul lui Florin Popescu, inspectorii de integritate au sesizat procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești care au deschis un dosar penal pe numele deputatului PDL.

foto: evz.ro

În cazul președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu (foto sus), ANI a constatat că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20.06.2008 – 23.03.2009, deoarece a deținut, simultan, atât funcția de Preșesedinte al Consiliului Județean Constanța, cât și calitatea de reprezentant al Județului Constanța în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SC RAJA SA Constanța, încălcând astfel Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

Raluca Dan