4.8 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 10:04

Sterling Resources își anunță ieșirea de pe piața din România. UPDATE

Prețul tranzacției este de 42,5 mil. $

petrol1-500x333

Compania Sterling Resources a anunțat joi încheierea unui acord privind vânzarea întregii sale afaceri din România către firma Carlyle International Energy Partners, se arată într-un comunicat al companiei petroliere canadiene.

Tranzacția, care ar urma să fie finalizată în trimestrul doi din 2015, include licențe în perimetrele petroliere offshore 13 Pelican, 15 Midia, 25 Luceafărul și 27 Muridava. Pentru finalizarea tranzacției, este necesar și acordul instituțiilor din România.

Carlyle International Energy Partners (CIEP) este afiliată fondului cu capital de risc Carlyle Group, și este listată pe Bursa din New York.

Sterling deține active în Marea Britanie, România, Franța și Olanda. Acțiunile companiei sunt listate la Bursa de la Toronto.

Update 13.14

Harta emisă de Agenția Națională pentru Resurse Minerale cu perimetrele de prospecțiune si perimetrele de explorare, dezvoltare și exploatare. Sterling este partener principal în concesiunile Pelican și Midia.

anrmUpdate 12.20

Sterling deține 65% din perimetrele 13 Pelican și 15 Midia, 50% din perimetrul 25 Luceafărul și 40 din 27 Muridava, toate din zona economică exclusivă a României din Marea Neagră.
Update 12.30
Sterling își va păstra dreptul la plăți contingente din partea Exxon Mobil și OMV Petrom, legate de dezvoltarea ulterioară a zonei de apă adâncă de Midia 15 – 29,25 mil. $ în cazul unei descoperiri cu valoare comercială și încă 19,5 mil. $, în momentul începerii producției. În ianuarie 2014, ExxonMobil şi OMV Petrom au preluat de la Sterling Resources Ltd. şi Petro Ventures Europe BV drepturile de explorare şi producţie de hidrocarburi din porţiunea de apă adâncă a perimetrului Midia 15 (”Midia Deep”).
Update 12.47

CIEP va plăti 42,5 mil. $ la finalul tranzacției. În paralel, Sterling va pune capăt unui acord din 2007 cu Gemini Oil & Gas Fund II, prin care această companie a finanțat consturile de explorare pentru Midia, în schimbum unei cote din producție. Sterling va plăti către Gemini 10 mil. $ din banii primiți de la CIEP și acțiuni în valoare de 7,5 mil. $.

Update 13.34

Declarație Jake Ulrich, CEO Sterling:
”Sterling este prezentă în sectorul românesc al Mării Negre din 1997.  (…) Deși credem cu tărie în potențialul semnificativ al acestor active, avem obligații materiale legate de licențe și costuri potențiale de dezvoltare care nu sunt potrivite pentru o companie de dimensiunea noastră. Credem că valoarea completă poate fi atinsă de o companie cu o putere financiară mult mai mare și cu un orizont de investiții mult mai lung.
De aceea, am decis să vindem, pentru a ne concentra resursele financiare pe zona britanică din Marea Nordului. Echipa noastră din România a lucrat bine pentru Sterling și le urăm succes, sub aripa CIEP.”