10.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 23:10

Stephen Hawking: Brexit-ul ar fi un dezastru pentru ştiinţa din Marea Britanie

spot_img

Stephen Hawking este unul dintre cei 150 de oameni de ştiinţă care au semnat o scrisoare deschisă către Times, ce susţine că ieşirea din Uniunea Europeană ar fi un dezastru pentru comunitatea ştiinţifică din Marea Britanie, pentru că o bună parte din oamenii de ştiinţă tineri sunt recrutaţi din Europa.

Capacitatea de a atrage şi de a finanţa cei mai talentaţi tineri europeni reprezintă viitorul ştiinţei britanice şi încurajează, de asemenea, venirea celor mai buni oameni de ştiinţă din alte părţi. Dacă Regatul Unit părăseşte UE şi există o pierdere a libertăţii de circulaţie a oamenilor de ştiinţă între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, va fi un dezastru atât pentru ştiinţa din Marea Britanie, cât şi pentru marile universităţi.

Investiţiile din domeniul ştiinţei sunt la fel de importante pentru prosperitatea pe termen lung şi pentru securitatea Marii Britanii precum investiţiile în infrastructură, agricultură sau producţie; iar libera circulaţie a oamenilor de ştiinţă este la fel de importantă pentru ştiinţă precum comerţul liber pentru economia de piaţă.

Scrisoarea a fost organizată de către Sir Alan Fersht, profesor la Universitatea Cambridge, specializat în domeniul ştiinţei proteice.

Octavian Cătuşanu