1.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 23:13
No menu items!

Stenograme ANRE. Cum aranja vicepreședintele “jocurile” oamenilor de afaceri

spot_img

Stenograme DNA din dosarul ANRE arată că vicepreședintele Claudiu Dumbrăveanu a urmărit favorizarea firmelor agreate de el, în contracte de furnizare echipamente sau efectuare de lucrări

claudiu-dumbraveanu-vice-anre

În referatul prin care procurorii au solicitat Tribunalului București arestarea preventivă a vicepreședintelui ANRE Claudiu Dumbrăveanu și a unui director Enel, Florin Gugu, se conturează cercul relațional pe care și-l făcuse Dumbrăveanu printre oamenii de afaceri cu interese în domeniul energetic.

Pe lîngă cei doi înalți funcționari, DNA îl cercetează în același dosar și pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International. De altfel, procurorii susțin că Dumbrăveanu avea relații nu numai cu oamenii de afaceri, ci și cu șefii firmelor producătoare și distribuitoare de energie.

Potrivit procurorilor, din luna aprilie 2013, Dumbrăveanu a încercat să introducă firma Electroalfa International SRL, al cărei asociat este inculpatul Gheorghe Ciubotaru, în relații comerciale cu Enel, prin directorul Florin Gugu.

În iunie 2013, la nivelul ANRE existau discuții legate de reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%, aspect negativ pentru firmele furnizoare și distribuitoare, printre care și Enel. Urmare a unor discuții anterioare, la 18 iunie, Florin Gugu, director reglementare tarifare ENEL, i-a trimis un SMS inculpatului Dumbrăveanu: “Pot prietenii din Nord (Electroalfa are sediul la Botoșani — n.n.) să vină vineri la Mihalache (Bd. Ion Mihalache — sediul ENEL — n.n.) ora 10 să identificăm ce echipamente au disponibile?

referat DNA

O zi mai târziu, Claudiu Dumbrăveanu l-a contactat telefonic pe Gheorghe Ciubotaru, transmițându-i invitația de la Enel, conversația relevând interesul material personal al vicepreședintelui ANRE în încheierea unor contracte de către Electroalfa:

C.G: Să spună ce echipamente putem face noi.
D.C: Da. Să convină ce putem face noi în perspectiva colaborării.
C.G: Da, da, da.
D.C: Adică voi, nu noi. Pardon!
C.G: Noi, românii.
D.C: Da, noi, românii! (…)
C.G: Și alte produse, nu?
D.C: Da. Se pune problema să conveniți cu ei și alte treburi, pe lângă treaba aia! Adică…

referat DNA

La 20 iunie 2013 a avut loc o întâlnire în incinta unui hotel din București, iar din discuțiile purtate a rezultat că vicepreședintele ANRE a condiționat reprezentantului Enel reducerea procentului de micșorare a tarifelor de la — 6% la—1,3% de încredințarea firmei Electroalfa a unor contracte ori de efectuarea unor achiziții.

D.C: Orice produs să cumpere… cu care poți să… el e cu altă afacere. Și cu întrerupătoare, și cu… trebuia el să… Era în sevraj (Florin Gugu de la Enel) că eu vreau să le reduc tarifele de furnizare.
C.G: Da.
D.C: Deodată și-a adus aminte, că asta mi-a spus-o alaltăteri, când le-am spus că le reduc tarifele. Deodată și-a adus aminte. Acesta e mesajul pe care mi l-a transmis alaltăieri. Uite. Uite-l aici.
C.G: Trebuia să vândă…
D.C: L-am chemat și i-am zis să… (râde) în funcție de ce rezultat. Mă mai gândesc… Mâine știe, că a fost azi la el special (posibil la cineva din conducerea Enel). A rămas să confirme mâine.

referat DNA

Anchetatorii arată că în baza referatelor întocmite de Direcția aflată sub coordonarea lui Claudiu Dumbrăveanu, la 21 iunie 2013 a avut loc ședința Comitetului de Reglementare al ANRE, în care acesta avea calitatea de membru, cu drept de vot, fiind aprobate în unanimitate propunerile de reducere cu numai 1,3% a tarifelor de furnizare a energiei electrice în loc de 6%. În aceeași zi, după încheierea ședinței, vicepreședintele ANRE l-a contactat telefonic pe Florin Gugu, acesta ținând să-i comunice că, în urma întâlnirii cu reprezentanții Electroalfa, “sunt pe drumul cel bun”.

G.F: Deci, ei sunt… o să schimbe niște liste cu ce au ei și o să ne dea nouă și ăștia ai noștri o să dea o listă cu ce au nevoie urgentă, criticități, astfel încât să poată să se ia, chiar dacă prețul e un pic mai mare decât prețul pieței, fiindcă oamenii au recunoscut că ei, ca retaileri, nu sunt performanți ca prețuri.
D.C: Aha, am înțeles. (…)
G.F: Se analizează toate astea. Eu zic că sunt pe drumul cel bun. Cel puțin până acum.
D.C: Aha. Florin, hai să-ți zic care a fost rezultatul la ordin.
G.F: Așa.
D.C: Până la final, pe scurt, o să fie o reducere de tarif de 1,3% pe timp de 12 luni… S-a aprobat așa. A fost greu să nu… să blochez tot (…)
D.C: Zic eu că a ieșit…
G.F: Da, nu… E ok. 1,3% nu e foarte impactant. Bine.

referat DNA

De asemenea, în referat se menționează că, la 20 septembrie 2013, într-o discuție purtată de Gugu cu Dumbrăveanu, acesta din urmă îi comunică faptul că va găsi o modalitate de a rezolva problema, cea cu recunoașterea investițiilor, după toate probabilitățile. Directorul Enel a replicat: “Sărut mâna! Sărut mâna! Da! Ar fi o gură de oxigen pentru noi, ăștia…”.

Sofia Marinescu