Steagul Rusiei a fost dat jos de pe o clădire oficială din Simferopol, în Crimeea, după ce a fost arborat de protestatari

 russian flag

Steagul rusesc a fost dat jos de pe o clădire oficială din Simferopol, capitala Crimeei, după ce a fost arborat pentru scurt timp de către protestatari, care cer în continuare un referendum asupra “statutului” regiunii autonome, relatează postul Russia Today în pagina electronică.

Protestatarii consideră ilegală preluarea puterii la Kiev.

Conform Russia Today, ei cer restabilirea Constituţiei Crimeei din 1992, potrivit căreia regiunea are un preşedinte şi o politică externă proprii.

O sesiune extraordinară a Parlamentului din Crimeea este programată pentru miercuri, potrivit presei ucrainene.

Locuitorii din Crimeea au arborat marți seara steagul Rusiei pe clădirea Parlamentului regiunii autonome, protestând faţă de acţiunile noilor autorităţi de la Kiev, potrivit UNIAN. Ei agitau steaguri ale Crimeei, Rusiei şi ale Flotei rusela Marea Neagră, ei scandează “Berkut!” şi “Rusia!”.

Crimeea, o peninsulă în sudul Ucrainei, a aparţinut, în cadrul Uniunii Sovietice, Rusiei, după care a fost cedată Ucrainei, în 1954. Oraşul Sevastopol continuă să găzduiască Flota rusă la Marea Neagră.

Crimeea este o “republică autonomă”, ale cărei autorităţi locale au sugerat, la începutul lui februarie, amendarea Constituţiei locale astfel încât să prevadă că Rusia este “garanta” acestei autonomii în faţa restului Ucrainei, relansând îngrijorări cu privire la tendinţe separatiste.

 

C.A.

NICIUN COMENTARIU