2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 5:55
No menu items!

Statutul parlamentarilor, adoptat în forma stabilită în comisii

spot_img

Statutul parlamentarilor, adoptat în forma stabilită în comisii

Plenul reunit al celor două Camere a votat, miercuri, cu 360 de voturi “pentru” şi 38 “împotrivă”, Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Marţ, comisiile au aprobat modificarea Statutului parlamentarilor conform deciziei Curţii Constituţionale şi au introdus, în plus, o prevedere potrivit căreia orice dispoziţie contrară acestei legi se abrogă, prevedere criticată de reprezentanţii PDL.

Concret, membrii comisiilor au modificat termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de Agenția Națională de Integritate (ANI), vor putea contesta raportul ANI, nu în 45 de zile, ci în termen de 15 zile, așa cum prevede legea ANI.O altă modificare adusă în comisii se referă la perioada de 6 luni în care i se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.

Comisiile au stabilit şi înlocuirea termenului de ministru cu cel de membru al Guvernului.

La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, comisiile au decis introducerea în Statut a unui amendament potrivit căruia “la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă”. Această modificare i-a nemulţumit pe reprezentanţii PDL, care au votat împotrivă. Deputatul PDL Gabriel Andronache a declarat, după şedinţă, că ar fi trebuit luate în discuţie doar acele articole pe care Curtea Constituţională le-a considerat neconstituţionale, iar “amendamentul excede deciziei Curţii şi este o încălcare a procedurilor parlamentare”. Andronache a explicat că acest amendament înseamnă că prevederile din toate celelalte legi care sunt în contradicţie cu Statutul parlamentarilor se abrogă.

Curtea Constituţională a României a decis pe 27 februarie că este neconstituţională modificarea la Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta în instanţă raportul de evaluare al ANI.

R.D.