2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 7:48
No menu items!

Statul vrea să încaseze un impozit cu aproape 20% mai mare de la bănci în 2014

spot_img

bnr

Executivul a bugetat o creștere de 19,27% a impozitului pe profit de la băncile comerciale în 2014, față de așteptările pentru acest an, până la 62,7 milioane de lei. Cifrele sunt cuprinse în proiectul de buget pe anul viitor.

În primele nouă luni din 2013, băncile au plătit la buget doar 15,7 milioane de lei, iar Banca Națională niciun leu.

Banii încasați de stat de la bănci în primele nouă luni ale acestui an au fost cu mult sub prognozele pe care s-a bazat bugetul pe 2013, suma fiind de 18 ori mai mică decât în aceeași perioadă din 2012. Potrivit datelor ANAF, și încasările din profitul BNR sunt mai mici cu 29,4 milioane de lei, în condițiile în care, anul trecut, banca centrală a virat la buget 1,33 miliarde de lei, cu mult peste nivelul prognozat de Finanțe.

La ultima rectificare bugetară din acest an, Guvernul a motivat corecția veniturilor și printr-o încasare mai slabă dinspre sectorul bancar.

Premierul Victor Ponta a spus în octombrie că un motiv pentru nivelul mai redus al încasărilor este faptul că Guvernul „va încasa zero“ din sistemul bancar ca urmare a schimbării regulamentelor privind provi­zioanele, în condiţiile în care prognoza pentru luna septembrie se baza pe încasarea a un miliard de lei ca impozit pe profit doar de la BNR, la care se adăugau sume atrase ca impozit pe profit de la alte bănci.

Cosmina Croitoru