9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 1:44
No menu items!

Statul va decide până pe 17 octombrie dacă este interesat să cumpere Palatul Telefoanelor de la compania Telekom

spot_img

Guvernul poate să își exercite dreptul de preemțiune în cazul monumentelor istorice

telef

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a anunțat sâmbătă că documentul care va stabili necesitatea şi oportunitatea exercitării dreptului de preemţiune al statului în procesul de vânzare al Palatului Telefoanelor va fi finalizat până la 17 octombrie.

”MSI preconizează finalizarea notei de analiză tehnică, economică şi juridică cu privire la situaţia imobilului Palatul Telefoanelor, în vederea stabilirii necesităţii şi oportunităţii exercitării dreptului de preemţiune al statului până la data de 17 octombrie 2014, în vederea prezentării în şedinţa de Guvern”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Telekom România Communications (fosta Romtelecom SA) a anunţat, miercuri, că a scos la licitaţie Palatul Telefoanelor din Bucureşti şi alte două proprietăţi din apropiere la un preţ de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăţi imobiliare și de a se concentra pe obiectul principal de activitate. Activele imobiliare vor fi vândute la pachet.

Ministrul Răzvan Cotovelea a declarat joi că executivul va finaliza o analiză de oportunitate pentru o eventual achiziție a clădirii.

Clădirile monument istoric pot fi vândute numai după permiterea exercitării dreptului de preemţiune a statului (în cazul în care Ministerul Culturii nu îşi exercită acest drept în termenul prevăzut de legislaţie, acest drept se transferă autorităţii locale), sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.

Palatul Telefoanelor este pe lista monumentelor istorice din 2004. Clădirea este construită în stilul art deco, are un teren de 1.893 mp și o suprafață totală utilă de 12.043 mp.

Acționarii Telekom Romania Communications SA sunt grupul elen OTE – 54,01% și statul român – 44,99%. Grupul german Deutsche Telekom deține 40% din OTE Group.

S.Z.