17.1 C
București
duminică, 16 mai 2021 - 10:56

Statul român va da în judecată VW pentru prejudiciul de 30 mil. €

spot_img

Statul va trebui să dea în judecată Volkswagen pentru recuperarea prejudiciului, creat prin vânzarea a peste 105.000 de maşini care au emisii mai mari decât cele declarate, a afirmat ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu, citată de Mediafax.

Prejudiciul cauzat statului român prin vânzarea aici a 105.303 autovehicule dotate cu software-ul de fraudare a testelor este de 30 de milioane de euro.

Estimarea a fost făcută în absenţa informaţiilor oficiale de la compania germană, considerându-se că maşinile vândute ca Euro 5 erau de fapt Euro 4.

Dacă, în urma furnizării datelor oficiale de către companie, se constată că sunt maşini care se încadrează în norma de poluare Euro 3, prejudiciul va creşte.

Compania Volkswagen şi autoritatea de omologare din Germania sunt singurele care pot furniza datele privind emisiile reale ale maşinilor unde s-a intervenit cu softuri pentru subevaluarea emisiilor.

După comunicare şi stabilirea prejudiciului, statul român va trebui să acţioneze în instanţă firma pentru recuperarea sumelor pierdute prin plata unui timbru de mediu necorespunzător, a spus ministrul Graţiela Gavrilescu.

Proprietarii celor peste 105.000 maşini din România dintre cele cu emisiile subevaluate nu au de ce să plătească nicio diferenţă la timbrul de mediu, întrucât ei au fost de bună-credinţă şi nu au nicio vină, a adăugat Grațiela Gavrilescu.