23.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 0:39
No menu items!

Statul român cere 521 mil. € de la Enel într-un proces pe cazul privatizării Electrica Muntenia Sud

spot_img

 Compania italiană nu și-a respectat obligația contractuală de a cumpăra un pachet de acțiuni

razvan_nicolescu

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrica şi subordonată Departamentului pentru Energie, va deschide o acţiune împotriva companiei Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, solicitând plata unei sume de 521,583 milioane de euro.

Cererea se bazează pe activarea opțiunii ”Put”, conferită companiei Electrica prin contractul de privatizare semnat pentru Electrica Muntenia Sud, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

Răzvan Nicolescu (foto), ministrul delegat pentru Energie, a prezentat miercuri o notă în Guvern pe acest subiect.

Activarea opțiunii a fost decisă de guvern în 2012. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud către Enel.

”Am informat Guvernul că am luat decizia de a nu mai prelungi memorandumul de înţelegere semnat cu Enel în data de 7 iulie 2013 şi care va expira pe 31 iulie 2014. Drept urmare, SAPE urmează să deschidă procedura de arbitraj contra Enel la Curtea Internaţională de Arbitraj a Camerei Internaţionale de Comerţ de la Paris”, a declarat Nicolescu.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată în contextul în care discuţiile amiabile purtate de partea română cu Enel nu au condus la o înţelegere. Enel, companie cu capital italian, a anunțat în această lună că își va vinde activele de distribuție și vânzare din România.

Enel a cumpărat de la stat, în 2005, companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea, iar în 2008 a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureştiul.

Grupul italian Enel a plătit direct statului, în 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din acţiunile Electrica Muntenia Sud. Enel a derulat ulterior o majorare de capital, ajungând la o participaţie de 64,4%.

Prin contractul de privatizare, Electrica poate obliga Enel să cumpere acţiunile rămase la Electrica Muntenia Sud la un preţ cel puţin egal cu cel de la privatizare, beneficiind şi de opţiunea vânzării acţiunilor la bursă sau către angajaţi.

SAPE deține drepturile şi obligaţiile Electrica Bucureşti rezultate din contractele de privatizare la Electrica Muntenia Sud, Electrica Moldova, Electrica Dobrogea, Electrica Banat şi Electrica Oltenia.

V.B.