12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 12:42

Statul Islamic pregătește atacuri în masă în Marea Britanie

spot_img

Șeful MI5, Andrew Parker, susține că actualul nivel de alertă antiteroristă, generat de gruparea jihadistă Statul Islamic, este cel mai mare pe care l-a văzut în cei 32 de ani de carieră, relatează “The Telegraph”.

Potrivit lui Parker, membri ai grupării planifică atacuri în masă, sub forma unor accidente, în Marea Britanie.

În plus, Andrew Parker a adăugat că amenințările jihadiștilor britanici care doresc să lupte pentru gruparea Stat Islamic nu dau semne de atenuare. De asemenea, el a recunoscut public pentru prima dată că agenții MI5 au fost nevoiți să recurgă la atacuri de tip hacking împotriva rețelelor folosite de membrii grupării teroriste, pentru a le intercepta comunicațiile.

În prelegerea anuală pe probleme de securitate, susținută la Londra, Andrew Parker a arătat că patru cincimi din resursele agenției – adică, 4.000 de agenți – au fost concentrate pe stoparea atacurilor teroriste, legate, într-un procent tot mai mare de Siria și de Statul Islamic al Irakului și Levantului.

Peste 750 de extremiști din această țară (din Marea Britanie –n.r .) au călătorit în Siria, iar nivelul de amenințare teroristă continuă să crească. Asistăm la comploturi împotriva Marii Britanii, regizate de teroriști în Siria și activate prin intermediul contactelor de aici, care primesc detaliile on-line, cu ajutorul tehnologiei sofisticate folosite de Stat Islamic.

Andrew Parker
director MI5

Britanicii sunt radicalizați rapid prin intermediul Internetului și apoi sunt încurajați să comită atacuri deloc costisitoare din punct de vedere al tehnologiei folosite, dar care să producă un număr cât mai mare de morți.

Potrivit lui Parker (foto), în timp ce amenințarea în creștere reprezentată de Statul Islamic a ținut primele pagini ale ziarelor în ultimele 12 ani, există încă amenințări și din partea Al-Qaeda, care planifică, de asemenea, atacuri în Marea Britanie.

Andrew-Parker-MI5

Din această perspectivă, amenințarea cu care ne confruntăm astăzi se află la un nivel și la un tempo pe care nu l-am mai întâlnit în toată cariera mea. (…)În ultimul an, am dejucat șase tentative de atacuri teroriste pe teritoriul Marii Britanii și mai multe comploturi în străinătate. Și, este posibil să nu fi atins încă cel mai ridicat nivel al pericolului. În plus, în ciuda succeselor pe care le-am avut, este posibil să nu fi reușit să oprim cu totul atacurile. Moarteaa 31 de cetățeni britanici în atacurile din Sousse, din iunie anul acesta, a fost un mod îngrozitor de a ne atrage atenția asupra amenințării teroriste.

Andrew Parker
director MI5

Amploarea acestei amenințări a determinat MI5 să-și actualizeze setul de “instrumente” folosite în lupta împotriva teroriștilor, instrumente care includ atacurile informatice.

R.D.