22.4 C
București
vineri, 19 august 2022 - 8:35
No menu items!

Statul Islamic: Doi jurnaliști arestați în Iordania

spot_img

Cei doi sunt acuzați că ar fi „utilizat mijloace de comunicare pentru a propaga ideile unei organizații teroriste”

stat islamic

Doi responsabili ai unui site de știri au fost arestați în Iordania pentru că ar fi difuzat „zvonuri” legate de schimbul unei deținute irakience cu ostatici aflați în mâinile grupului jihadist Statul Islamic, a anunțat joi o sursă judiciară, potrivit AFP.

„La ordinul Procurorului General al Curții pentru Siguranța Statului, Hashem al-Khalidi și Seif Obeidate au fost arestați după difuzarea de zvonuri cu privire la eliberarea unei kamikaze irakience în cadrul unei înțelegeri cu SI”, conform aceleiași surse. Site-ul de știri a fost închis.

Proprietarul site-ului „Saraya News”, Hashem al-Khalidi, și redactorul-șef al acestuia, Seif Obeidate, riscă până la 15 ani de închisoare. Cei doi sunt acuzați că ar fi „utilizat mijloace de comunicare pentru a propaga ideile unei organizații teroriste”, a adăugat sursa judiciară.

Iordania se află sub o puternică presiune după ce SI, care ține ostatic un pilot iordanian, a cerut eliberarea unei jihadiste irakience în schimbul unui alt ostatic, un japonez, răpit în Siria de grupul jihadist.

Miercuri, site-ul „Saraya News” a informat că o irakiancă a fost eliberată și a sosit în Irak înainte de a fi predată SI în schimbul ostaticului japonez, informație care ulterior s-a dovedit falsă.

În aceeași zi, pe rețelele de socializare și pe site-uri de știri iordaniene au circulat zvonuri conform cărora femeia irakiană a fost predată unor triburi din Irak sau că aceasta ar fi sosit în provincia irakiană Al-Anbar sau chiar în localitatea Tall Abyad din Siria, la frontiera turcă, în scopul schimbului.

Autoritățile iordaniene au dezmințit toate aceste zvonuri potrivit cărora eliberarea femeii ar fi fost legată de cea a pilotului. Statul Islamic a propus doar eliberarea jurnalistului nipon.

Emanuel Stan