Statul Islamic are celule active în Bulgaria

Kiriak Ţonev: Mai multe persoane care luptă pentru Statul Islamic au fost tratate în spitale din Bulgaria

jihadisti

Un expert în lumea arabă, Kiriak Ţonev, a declarat luni pentru televiziunea naţională că în Bulgaria există celule active ale grupării Stat Islamic.

“Ameninţarea reprezentată de Statul Islamic este mare pentru că gruparea acoperă o zonă extinsă din Asia Centrală până în Africa de Nord, Balcani şi Spania”, a precizat Kiriak Ţonev, informează site-ul Novinite.com.

Asimilarea forţată a minorităţii turce din Bulgaria prin schimbarea numelor turce cu unele bulgare, în perioada 1985-1989, a împins unii musulmani bulgari la islamism, subliniazăexpertul citat, care susține că mai multe persoane care luptă pentru Statul Islamic au fost tratate în spitale din Bulgaria. Unele dintre ele au fost în ţară înainte de a se implica în luptă şi s-au întors apoi în Bulgaria.

Conform lui Ţonev, a început o nouă etapă, în timp ce forţele Statului Islamic încearcă să împingă kurzii în teritoriul turc. Luptele au devenit tot mai violente iar acele persoane care nu au unde să se ducă ajung în Bulgaria, a explicat el.

NICIUN COMENTARIU