9.4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 20:41
No menu items!

Statul Islamic a difuzat o nouă înregistrare video cu ostaticul britanic John Cantlie

spot_img

John Cantlie critică raidurile SUA în Irak

john-catilie

Gruparea teroristă Statul Islamic a difuzat o nouă înregistrare video cu ostaticul britanic John Cantlie, în care acesta critică “strategia militară dezamăgitoare şi predictibilă” a preşedintelui american Barack Obama în lupta împotriva organizaţiei teroriste.

Înregistrarea, cea de-a treia în care apare ostaticul John Cantlie, difuzată luni seară pe Internet, nu conţine nicio referire la decizia Londrei de a participa la raidurile aeriene lansate de coaliţia condusă de Statele Unite asupra poziţiilor deţinute de gruparea teroristă în Irak, ceea ce sugerează că imaginile au fost filmate înainte de ziua de vineri, când Parlamentul britanic a aprobat decizia cu privire la ofensiva din Irak, potrivit The Independent.

Răspunzând declaraţiei preşedintelui american Barack Obama din 10 septembrie, ostaticul britanic critică modul în care Statele Unite “vor să salveze singure lumea”, adăugând că gruparea Statul Islamic salută “întâlnirea cu armata americană”.

Ostaticul face, de asemenea, referire la Armata Siriană Liberă, pe care o descrie drept “coruptă şi ineficientă” şi adaugă că înarmarea rebelilor sirieni este inutilă, în condiţiile în care mulţi dintre aceştia sunt în final luaţi ostatici de combatanţii grupării Statul Islamic.

În ceea ce priveşte raidurile aeriene lansate de SUA în Irak, John Cantlie afirmă că acestea sunt utile împotriva unor ţinte precise, însă nu asigură preluarea controlului în teren.

Aceasta este cea de-a treia înregistrate difuzată de gruparea Stat Islamic în care apare jurnalistul britanic John Cantlie.

Pe data de 19 august gruparea teroristă sunnită Statul Islamic (Statul Islamic în Irak şi Levant / Statul Islamic în Irak şi Siria – SI/SIIL/SIIS) a publicat un videoclip în care prezenta decapitarea unui jurnalist american, James Foley. După două săptămâni, gruparea jihadistă l-a executat și pe colegul său, Steven Sotloff. Ulterior, pe 14 septembrie, Statul Islamic a revendicat execuţia prin decapitare a angajatului umanitar britanic David Haines.

D.M.