16.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 20:04

Statul începe, cu întârziere, căutarea unui consultant juridic pentru privatizarea Electrica

spot_img

Statul începe, cu întârziere, căutarea unui consultant juridic pentru privatizarea Electrica

Ministerul Economiei, prin OPSPI, a anunțat intenția de a contracta servicii de consultanță juridică pentru asistarea companiei de distribuție și furnizare a energiei electrice Electrica în redactarea caietului de sarcini, dar și în procedura de selectare a intermediarului autorizat pentru privatizare. Inițial, Guvernul și-a asumat, în înțelegerea cu finanțatorii externi, semnarea contractului de consultanță până la finalul lunii aprilie.

”SC Electrica SA anunță intenția de a angaja servicii de consultanță juridică prin care să se asigure asistența juridică în procesul de selectare și contractare a unui intermediar autorizat. Acesta ar urma să intermedieze oferta publică de majorare a capitalului social, prin aport de capital privat, al Societății Comerciale de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice ”Electrica” SA București”, se arată într-un comunicat al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI).

Capitalul social al Electrica este de peste 2 miliarde de lei, fiind deţinut de statul român prin Ministerul Economiei în proporţie de 100%. În prezent, compania coordonează în trei zone georgrafice activitatea de distribuţie a energiei electrice, sub formă de monopol natural, şi activitatea de furnizare a energiei electrice care se desfăşoară pe piaţa concurenţială şi reglementată.

Electrica asigură servicii către aproximativ 3,5 milioane de clienţi. Astfel, în anul 2010, societatea deţinea o cotă de piată, împreună cu filialele sale, de aproximativ 26%, aceasta scăzând în anul 2011 la aproape 25%.

Conform angajamentelor asumate în fața Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, în cadrul Aranjamentului Stand-By de tip preventiv, Guvernul trebuie să vândă acțiunile deținute de stat la Electrica și trebuia să semneze contractul cu consultantul de tranzacție pentru vânzarea majoritară până la sfârșitul lunii aprilie 2013.

Guvernul și-a asumat, totodată, și lansarea vânzării majoritare, în vederea finalizării privatizării, până la sfârșitul lunii noiembrie 2013. Avocații sau societățile de avocatură interesate să ofere servicii de consultanță trebuie să transmită scrisorile de interes, către Electrica, până la 20 mai, ora 15.00.

Cosmina Croitoru