Statul condamnat pentru condițiile din penitenciarul VIP-urilor

CEDO

CEDO a decis ca România să-i plătească unui deținut condamnat pentru trafic de droguri 7.000 de euro daune pentru condițiile de detenție din Penitenciarul Poarta Albă

CEDO

Statul român a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la plata a 7.000 de euro daune materiale cetățeanului Mircea Dan Butiuc pentru tratamentul degradant la care a fost supus în timpul detenției din penitenciarul de la Poarta Albă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marți de reprezentanții CEDO, reclamația a fost depusă de cetățenii români Mircea Dan Butiuc și Andrei Dumitrof în 2007, dar ulterior cel de-al doilea a anunțat CEDO că renunță la acțiune în iunie 2013.

Mircea Dan Butiuc a fost condamnat, în 2006, pentru trafic de droguri, la opt ani de închisoare în Penitenciarul Poarta Albă. El a fost eliberat condiționat în 2010 și trăiește în Constanța.

Ambii bărbați s-au plâns la CEDO de tratamentul inuman și degradant la care au fost supuși în timpul detenției.

Mircea Dan Butiuc s-a plâns în special că a trebuit să trăiască într-o celulă de 35 de metri pătrați împreună cu alți 14 prizonieri, fără o ventilație corespunzătoare. În plus, el a reclamat lipsa de igienă și a încălzirii în timpul iernii, precum și faptul că celula în care trăia era infestată cu păduchi și gândaci. Nu în ultimul rând, el s-a plâns de faptul că a fost silit în mod regulat să se dezbrace pentru a fi percheziționat, precum și faptul că a fost supus la intimidări de către paznicii închisorii.

CEDO a decis că articolul 3 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, privind interzicerea torturii și a tratamentului degrandant, a fost încălcat și a dispus ca statul român să-i plătească lui Mircea Dan Butiuc daune materiale de 7.000 de euro și cheltuieli de judecată de 35 de euro.

La Penitenciarul Poarta Albă își execută acum pedepsele cu închisoarea atât Gigi Becali, cât și unii dintre “greii” fotbalului românesc, condamnați în dosarul “Transferurilor”: Ioan și Victor Becali, dar și Cristian Borcea. Tot la Poarta Albă urmează să fie transferat și fratele președintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu.

R.D.

NICIUN COMENTARIU