Statul chinez intervine direct pe Bursă, pentru a opri căderea acțiunilor

Guvernul chinez a decis să intervină direct pe piața bursieră pentru a atenua prăbușirea acțiunilor, după ce indicele CSI 300 al Bursei de la Shanghai a pierdut luni 7%, prin vânzări de acțiuni în valoare de 590 miliarde de dolari.

Potrivit Bloomberg, conducerea de stat intervine pe piață la cumpărare prin intermediul unor fonduri de investiții pe care le controlează. De asemenea, Comisia de Reglementare Bursieră a extins interdicția aplicată marilor investitori de a vinde pachete de acțiuni, după termenul inițial fixat pentru 8 ianuarie.

Pe acest fundal, CSI 300 a deschis marți cu o creștere de 0,3%. Căderea de luni a fost cea mai proastă zi de pe Bursa chineză după criza din vara anului trecut.

China este cea de-a doua economie a lumii și practică un sistem de tip hibrid – economie de piață controlată de un guvern comunist. Intervenția pe Bursă poate atenua căderea acțiunilor, dar compromite promisiunea autorităților de a lăsa piețele libere. Îngrijorările sunt accentuate de prognozele privind ritmul de creștere al economiei chineze, care va atinge cel mai slab ritm după anii ’90, cu efecte asupra comerțului internațional.

NICIUN COMENTARIU