3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 2:44
No menu items!

Statul chinez confirmă prin media că este interesat de activele Enel din România

spot_img

O tranzacție cu Beijingul este puțin probabilă în actualul context strategic

Enel

Compania chineză State Grid Corporation of China ar fi confirmat că este interesată de activele din România ale grupului italian de utilități Enel, potrivit unui articol publicat vineri în cotidianul italian Il Sole24Ore.

Separat, cotidianul ceh Hospodarske Noviny a publicat un articol conform căruia grupul CEZ este interesat de activele din Slovacia ale grupului Enel. Directorul general de la CEZ, Daniel Benes, a confirmat că grupul ceh este interesat de pachetul de 66% din acțiunile Slovenske Elektrarne AS deținut de Enel.

Relația dintre statul român și Enel este ostilă, în contextul în care compania italiană nu și-a respectat contractul de privatizare, un litigiu pe această temă fiind pe rolul Tribunalului de Arbitraj de la Paris.

Surse oficiale au declarat joi pentru agențiile de presă din România că Enel ar putea renunţa la vânzarea operaţiunilor din România, întrucât nu vor putea obţine 1,8 miliarde de euro din această tranzacţie, aşa cum îşi doresc.

”Enel trebuie să vândă active pentru a-şi acoperi unele datorii şi are nevoie să obţină 1,8 miliarde de euro din vânzarea celor trei distribuţii de energie pe care le deţine în România. Din evaluările noastre, ei nu vor putea obţine mai mult de 1,2 – 1,3 miliarde de euro”, au afirmat sursele.

În plus, statul nu este de acord nici cu vânzarea filialei Dobrogea către statul chinez, în condițiile în care această zonă are o importanță strategică din punct de vedere energetic și militar.

În luna iulie a acestui an, Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România (Enel Distribuție Muntenia SA, Enel Distribuție Banat SA, Enel Distribuție Dobrogea SA, Enel Energie SA și Enel România SRL).

S.Z.