17.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 12:28

Statul ar putea să-și asume complicațiile de pe urma vaccinului

spot_img

Proiectul legii vaccinării, elaborat de Ministerul Sănătății, ar putea prevedea ca statul să-și asume complicaţiile sau sechelele apărute în urma administrării vaccinului, prin sprijinirea financiară sau socială.

Directorul general adjunct al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, Amalia Șerban, a precizat, miercuri, că proiectul legislativ a fost inițiat în condițiile scăderii ratei de vaccinare. „Societatea este împărţită în mai multe categorii: cei care ştiu importanţa vaccinării, cei care ştiu, dar sunt neîncrezători şi procentul mic, dar foarte vocal, de antivaccinişti. Probabil că ei sunt cauza acestei dezbateri”, a spus Amalia Şerban, la dezbaterea cu tema „Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.

Oficialul ministerial a arătat că, în prezent, prin Constituţia României, statul este obligat să asigure vaccinarea populaţiei, această formă de imunizare fiind cea mai eficientă modalitate de a preveni îmbolnăvirile. „Până în acest moment, statul nu îşi asumă complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării. În acest proiect, propunem ca statul să îşi asume această responsabilitate şi să intervină prin sprijin financiar, social. Încă nu s-a stabilit în ce fel îşi va asuma acest lucru, dar, pentru prima dată, se ia în calcul acest aspect”, a precizat Amalia Şerban.

Proiectul de act normativ vizează şi asigurarea unui stoc de vaccin, situație nepermisă de procedurile în vigoare. Directorul din MS a spus că acest stoc ar fi util în perioadele în care vaccinurile nu sunt disponibile.

Potrivit reprezentantului MS, proiectul ar fi trebuit finalizat în luna octombrie, dar, pentru că, pe parcursul ultimelor luni, au mai apărut probleme de reglementat, acesta ar putea fi gata în noiembrie sau decembrie.

Olimpia Diaconiuc