15.1 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 10:22

Statul a fost învins de bolnavii de cancer

Judecătorii de la Curtea de Apel București au decis, miercuri, ca Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate să ofere gratuit medicamente noi către șapte bolnavi de cancer

bolnavi_spital

Șapte pacienți bolnavi de cancer au dat în judecată Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru a avea acces mai rapid la tratamente și medicamente noi, care nu se regăsesc pe lista de medicamente compensate sau gratuite, deoarece autoritățile nu au actualizat-o.

În decizia instanței sunt enumerate și medicamente ce trebuie oferite în regim de compensare 100% (fără contribuție personală) celor șapte pacienți: Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Ipilimumab (denumire comercială Yervoy), Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Tocilizumabum (denumire comercială Roacterma), Crizotinibum (denumire comercială Xalkori).

Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

Medicamentele noi ar fi trebuit să intre pe lista de gratuități la 1 aprilie, însă actualizarea listei a fost amânată pentru luna octombrie. Alianța Pacienților Cronici a anunțat că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu întârzierea actualizării listei cu medicamente compensate pentru bolnavii de cancer. Pe lista de medicamente compensate ar trebui să intre aproape 130 de tratamente noi, împotriva cancerului, hepatitei sau diabetului, însă Ministerul Sănătății a aprobat introducerea doar a 17 molecule noi, pentru pacienții cu boli rare.

S.Z.