7.7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 21:02
No menu items!

Statuie gigantică a lui Nelson Mandela, inaugurată la Pretoria

spot_img

mandela-statuie

O statuie gigantică a lui Nelson Mandela, cu braţele larg deschise în semn de reconciliere, a fost dezvelită, luni, la sediul preşedinţiei sud-africane din Pretoria, la o zi de la funeraliile eroului luptei antiapartheid, potrivit bbc.co.uk.

Statuia din bronz, cu o înălţime de nouă metri şi 4,5 tone, a fost concepută de sud-africanii Andre Prinsloo şi Ruhan Janse van Vuuren şi a costat opt milioane de ranzi (564.000 de euro). Aceasta este prezentată drept cea mai mare statuie din lume a lui Nelson Mandela.

Zâmbitor, în costum şi cu braţele larg deschise, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud pare să salute mulţimea, spre deosebire de celelalte statui ale lui Mandela care îl prezintă mai degrabă cu pumnul ridicat, potrivit spuselor lui Jacob Zuma, șeful statului, prezent al ceremonie.

De această dată, mişcarea braţelor “este simbolul Africii de Sud democratice. El îmbrăţişează întreaga naţiune şi ne invită să ne unim, noi, naţiunea curcubeu”, a adăugat Zuma.

Statuia gigantică a lui Nelson Mandela o înlocuieşte pe cea a lui Barry Hertzog, fondatorul Partidului Naţional care a instituit apartheidul.

Decedat la 5 decembrie, la vârsta de 95 de ani, laureatul premiului Nobel pentru Pace a fost înhumat duminică în satul copilăriei sale, Qunu, la circa 1.000 de kilometri de Johannesburg, după o ceremonie oficială solemn.

C.A.