Statistică: 27 de milioane de ţigări de contrabandă capturate în martie și aprilie

Autoritățile române au capturat peste 27 de milioane de ţigări de contrabandăîn lunile martie și aprilie ale anului curent, conform datelor centralizate în cadrul campaniei ”Stop Contrabandă”, desfășurată de compania British American Tobacco. Datele sunt calculate în baza capturilor înregistrate de harta în timp real prezentă pe website-ul campaniei.

Cele 27 de milioane de ţigări capturate în martie și aprilie au o valoare totală de peste 20 de milioane de lei. Capturile reprezintă circa 22.500 de pachete de țigări de contrabandă care nu au mai ajuns zilnic pe piața neagră din România. Regiunea de nord-est, zona cea mai afectată de contrabanda cu ţigări, a înregistrat capturi în valoare de aproximativ 5 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei.

Luna martie a înregistrat și cea mai mare captură de ţigări de contrabandă din ultimii cinci ani, atunci când vameșii din portul Constanța Sud-Agigea au descoperit un container cu 1.400 de baxuri de ţigări, în valoare de circa 11 milioane de lei.

În perioada Sărbătorilor Pascale, autoritățile au făcut capturi duble față de media obișnuită: jumătate de milion de ţigări de contrabandă au fost capturate doar în urma celor 35 de percheziţii care au avut loc pe raza judeţelor de graniţă cu Republica Moldova.

„Eforturile autorităților dau rezultate. În martie, nivelul contrabandei a scăzut cu aproape două puncte procentuale față de finalul anului trecut. Ceea ce înseamnă mai mulți bani la buget și mai puține țigări de proveniență incertă pe piața din România”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul BAT România.

Cel mai recent studiu Novel Reserach, pentru luna martie 2017, indică o scădere a contrabandei cu ţigări în luna martie la 15,2%, cu 1 procent mai puțin față de nivelul de 16,2% din ianuarie 2017.

România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România. Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei).

Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro. Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Datele Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

V.B.

NICIUN COMENTARIU