10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 9:52

STATISTICĂ ȘOCANTĂ: 311 români ajung în închisoare în fiecare lună

spot_img
STATISTICĂ ȘOCANTĂ: 311 români ajung în închisoare în fiecare lună
Capacitatea penitenciarelor românești este depășită la această oră cu peste 80 de procente, după ce statisticile Administrației Naționale a Penitenciarelor au explodat în acest an. Doar în primele patru luni din 2013, numărul deținuților încarcerați în penitenciarele românești a crescut de la o medie de 31.817 la o medie de 33.060. Cu alte cuvinte, doar în primele patru luni din 2013 au ajuns după gratii, în urma unor condamnări definitive, 1.243 de persoane. Adică, 311 deținuți în fiecare lună.
Cifra este cu atât mai îngrijorătoare cu cât printr-un ordin din 2010, Ministerul Justiției a modificat deja modalitatea de calcul a indicelui de ocupare a penitenciarelor. Printr-un artificiu, ministrul de atunci al justiției Cătălin Predoiu a decis că standardul de 4 metri pătrați alocați fiecărui deținut se aplică doar celor care își ispășesc pedepsele în regim de maximă siguranță și penitenciarelor pentru minori și tineri, pe când standardul pentru cei încarcerați în regim semideschis se calculează în metri cubi de aer – respectiv, 6 metri cubi pentru fiecare deținut.
Noua metodologie de calcul a permis supraetajarea paturilor și a dus astfel la scăderea artificială a indicelui de ocupare la numai 120% în 2011, când în pușcăriile românești erau încarcerați doar 30.994 deținuți.

Începând din 2011 România a fost tot mai des condamnată pentru condițiile de detenție. 33 de sentințe ale magistraților europeni au constatat încălarea unor drepturi elementare ale pușcăriașilor: hrana, igiena și spațiul alocat au dus la condamnări pentru tortură. Anul trecut, numărul de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru condițiile de detenție a crescut la 45, iar plângerile tot mai numeroase beneficiază de susținerea unor organizii de luptă pentru drepturile omului.

Maia Constantin

FOTO/prison.com.ro