8 C
București
duminică, 9 mai 2021 - 5:26

Statele Unite vor eliberarea unui american deţinut în Coreea de Nord

Statele Unite vor eliberarea unui american deţinut în Coreea de Nord

Statele Unite au cerut luni eliberarea unui american de origine coreeană condamnat la închisoare în Coreea de Nord, transferat din închisoare la spital din pricina înrăutăţirii stării sănătăţii.

„Este clar că sănătatea domnului (Kenneth) Bae se înrăutăţeşte (…). Vom continua să îndemnăm Coreea de Nord să îl amnistieze şi să îl elibereze imediat, pentru a putea să se întoarcă acasă”, a declarat Marie Harf, o adjunctă a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat.

Aceasta a confirmat declaraţii ale surorii lui Kenneth Bae, pe nume Terri Chung, pentru New York Times (NYT) şi CNN, potrivit cărora fratele său, a pierdut în greutate 23 de kilograme şi are probleme renale şi hepatice necesitând spitalizarea.

Totodată, ambasadorul Suediei în Coreea de Nord – unde Statele Unite nu au o reprezentanţă diplomatică – l-a vizitat vineri la spital. Diplomatul l-a vizitat şi la închisoare pe Bae, pe care Statele Unite îl prezintă drept tur operator.

Coreea de Nord vrea să folosească întemnițarea lui Bae și probleme sale de sănătate pentru a obține o vizită de la un reprezentant american în speranța repornirii discuțiilor cu Washingtonul, a declarat Chang Yong Seok, un expert în Coreea de Nord de la Universitatea Națională din Seul, potrivit foxnews.com.

Bae, în vârstă de 45 de ani, al cărui nume coreean este Pae Jun-Ho, a fost arestat în noiembrie 2012, la sosirea în oraşul portuar Rason, în nord-estul Coreei de Nord. El a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru subversiune.

Potrivit Phenianului, Kenneth Bae este un militant creştin evanghelist, trimis în China în perioada 2006-2012 cu scopul de a pune “bazele unui complot” şi a-i încuraja pe nord-coreeni să “comită acte ostile pentru a răsturna Guvenul, ducând totodată o campanie de defăimare”.

C.I.