26.4 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 20:17
No menu items!

Statele UE au aprobat suprataxarea profiturilor mari ale companiilor din energie

spot_img

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei, posibil o plafonare a preţului la gazele naturale la nivelul blocului comunitar, potrivit agenției Reuters.

Responsabilii pentru Energie din cele 27 de state s-au întâlnit vineri dimineață la Bruxelles, în formatul unui Consiliu UE extraordinar. Măsurile, negociate anterior și propuse de Comisia Europeană, au scopul de a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează inflaţia şi ameninţă să provoace recesiune economică.

Pachetul agreat include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine şi reducerea cu 5% a folosirii electricităţii în timpul perioadelor cu preţuri maxime.
După finalizarea acordului, statele membre UE au început discuţiile privind viitoarele decizii ale UE pentru a ţine sub control creşterea preţului energiei. Se negociază o eventuală plafonare a preţului de import pentru gazele naturale, soluție respinsă până acum de state precum Germania și Ungaria.

România este reprezentată la acest Consiliu de Virgil Popescu, ministru al Energiei.