15 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 14:00
No menu items!

Statele UE au ajuns la un acord pentru următoarea rundă de sancțiuni la adresa Rusiei

spot_img

Măsurile vor intra în vigoare în această săptămână

ucraina - rusia

Ambasadorii Uniunii Europene au ajuns marți la un acord privind impunerea de sancțiuni economice împotriva Rusiei, axate pe blocarea finanțărilor bancare și a tehnologiilor de vârf.

Acestea sunt cele mai extinse sancțiuni aplicate Rusiei de la începutul crizei politico-militare din Ucraina, potrivit agenției Bloomberg.

Reprezentanții guvernelor din UE au stabilit într-o reuniune la Bruxelles să interzică băncilor de stat din Federația Rusă să vândă acțiuni sau obligațiuni în Europa și să restricționeze exportul de echipamente pentru modernizarea industriei petrolifere, principala sursă de venit pentru Moscova.

Vor fi interzise încheierea de noi contracte pentru vânzarea de arme către Rusia și exporturile de mașini, electronice și de alte produse civile cu aplicare militară potențială.

”Costurile economice încep să doară, dar va mai dura o perioadă până ce consecințele economice vor genera costuri politice pentru Rusia”, au afirmat analiștii de la Citigroup.

UE a evitat un război comercial total, din cauza dependenței unor state de gazele naturale din Rusia. Totuși, introducerea acestor sancțiuni înseamnă că Rusia nu mai este un partener strategic, iar statele UE și companiile riscă măsuri de retorsiune din partea Moscovei.

Măsurile stabilite marți vor fi puse în aplicare după publicarea textelor legale, pe 31 iulie.

V.B.