27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 13:46
No menu items!

Statele G7 refuză plata în ruble a gazelor rusești: „Putin e cu spatele la zid”

spot_img

Statele membre G7 au decis luni că cererea privind plata în ruble a gazelor naturale ruseşti „nu este acceptabilă”. Anunțul a fost făcut de ministrul german al Economiei Robert Habeck, relatează AFP.

„Toţi miniştrii (Economiei din statele membre) G7 au căzut de acord asupra faptului că este vorba despre o încălcare unilaterală clară a contractelor actuale (…), ceea ce înseamnă că o plată în ruble nu este acceptabilă”, a precizat Habeck la finalul unei reuniuni virtuale a omologilor săi din G7.

„Cred că trebuie să interpretăm această cerere ca pe faptul că (preşedntele rus Vladimir) Putin este cu spatele la zid”, a subliniat el.

Vladimir Putin anunţa săptămâna trecută că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau în euro ale livrărilor de gaze naturale ruseşti către Uniunea Europeană (UE) şi dădea autorităţilor ruse un termen de o săptămână să elaboreze un nou sistem de plată în ruble.

„Cerem întreprinderilor vizate să nu răspundă cererii lui Putin”, a anunțat luni Robert Habeck care a catalogat Rusia drept un „furnizor nefiabil”.

Prin această cerere, „tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă”, a mai spus ministrul german, a cărui ţară deţine în acest an preşedinţia G7 – din care fac parte Canada, Franţa Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite.

Kremlinul, a anunțat, luni, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, că Rusia elaborează metode de acceptare a plăților în ruble pentru exporturile sale de gaze și că va lua decizii în timp util dacă țările europene refuză să plătească în moneda rusească. „Nu vom furniza gaz gratuit, acest lucru este clar”, a declarat Peskov, într-o conferință telefonică, relatează Reuters. 

Raluca Dan