15.3 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 18:31

Statele din G7, cu ochii pe monedele digitale, precum bitcoin

spot_img

G7, grupul celor mai industrializate șapte state ale lumii, are în plan să înăsprească reglementările referitoare la monedele digitale precum bitcoin, despre care există suspiciunea că sunt folosite de Statul Islamic pentru transferul secret de fonduri.

Sub impresia atentatelor de vineri de la Paris, revendicate de Statul Islamic, miniștrii de finanțe din G7 au discutat luni, într-o întâlnire în marja summitului G20 din Turcia, despre reglementarea firmelor de tehnologie financiară.

Ministerul german de Finanțe a refuzat să comenteze pe marginea subiectului, limitându-se să declare că reuniunile ministeriale ale G7 sunt confidențiale.

După cum notează Reuters, serviciile oferite astfel de firme, printre care monedele digitale (sau virtuale) ca bitcoin, operează adesea transfrontalier și scapă responsabililor din domeniul securității.

Bitcoin, care există doar în formă digitală, poate fi folosit pentru a transfera bani rapid și în mod anonim oriunde în lume, fără a fi necesară o verificare din partea unui terț. Din acest motiv, bitcoin este atractiv pentru utilizatori mergând de la traficanți de droguri până la cei care vor să evite controlul capitalurilor în Grecia și China.

Comisia Europeană a prezentat, la rândul său, un plan de a îmbunătăți reglementările în sectorul tehnologiilor financiare. Un document emis marți conține un capitol cu măsuri de prevenire a finanțării terorismului, în care se precizează că ‘utilizarea monedelor virtuale va fi supusă unei atenții speciale’.