6.5 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 3:04

Stat Islamic se pregătește să atace la Euro 2016. Ținta principală: arena pe care joacă România

spot_img

Unul dintre autorii atentatelor de la Bruxelles, Mohamed Abrini, le-a declarat autorităţilor belgiene că gruparea teroristă Stat Islamic plănuieşte atacuri la meciurile de la Campionatul European din Franţa. Competiţia începe pe 10 iunie, pe Stade de France, cu meciul Franţa-România.

“Bărbatul cu pălărie”, aşa cum a fost numit Mohamed Abrini – unul dintre teroriştii care au plănuit atentatele de pe aeroportul din Bruxelles, dar şi pe cele din noiembrie 2015 de la Paris – le-a dezvăluit anchetatorilor belgieni că Euro 2016 este ţinta majoră a Stat Islamic.

„Nu este o surpriză că teroriștii plănuiesc atentate în timpul Europenelor. Forțele de securitate se pregătesc intens, imaginând scenarii de atac și felul în care pot fi evitate. Dacă Abrini are dreptate, asta nu face decât să confirme că Belgia este doar o bază de operațiuni care trebuie ținută sub supraveghere chiar și mai intens ca până acum. Rețelele jihadiste și celulele teroriste se antrenează acolo de peste zece ani”, a declarat o sursă din poliția franceză pentru cotidianul “Liberation”.

Declaraţia lui Abrini – arestat în weekend-ul trecut în Belgia, vine la cinci luni de la atentatele de la Paris, în urma cărora au fost ucise 130 de persoane. Atunci, teroriştii au încercat să atace şi Stade de France, arena pe care era în plină desfăşurare amicalul Franţa-Germania.

Parchetul federal belgian a anunțat duminică că Mohamed Abrini a recunoscut că este “bărbatul cu pălărie” de pe aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles, adică cel de-al treilea membru al comandoului care a comis dublul atentat de la aeroport pe 22 martie.

R.D.