4.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 5:04

Stat Islamic a închis toate vanele barajului de la Ramadi, lăsând întreaga zonă fără apă

spot_img

Gruparea jihadistă a preluat controlul asupra barajului din Ramadi, oraș situat la vest de Bagdad, ceea ce a antrenat o scădere a nivelului apelor fluviului Eufrat și a provocat o întrerupere a aprovizionării cu apă a regiunilor Khaldiyah și Habbaniyah

ramadi_si

Gruparea jihadistă Stat Islamic a închis toate vanele barajului de la Ramadi, de pe Eufrat, întrerupând astfel aprovizionarea cu apă a zonelor din estul provinciei Anbar, a declarat marți consilierul pentru securitate al guvernatorului din Anbar, generalul Abdulaziz Khalaf al-Tarmuz, pentru agenția turcă de presă Anadolu.

Stat Islamic a preluat controlul asupra barajului din Ramadi, oraș situat la vest de Bagdad, ceea ce a antrenat o scădere a nivelului apelor fluviului Eufrat și a provocat o întrerupere a aprovizionării cu apă a regiunilor Khaldiyah și Habbaniyah, la est de Ramadi, două dintre puținele regiuni controlate de guvernul irakian în provincia Anbar.

“Prin blocarea aprovizionării cu apă a acestor zone, Stat Islamic încearcă să ucidă populația din Khaldiyah și Habbaniyah lăsând-o fără apă sau o forțează să fugă din aceste regiuni”, spune generalul Al-Tarmuz, avertizând asupra pericolului unui exod al populației din zonă (foto).

El a făcut apel la lansarea unei operațiuni militare în vederea preluării controlului asupra barajului sau a unui atac aerian care să deschidă o vană pentru a permite apei să curgă.

Aoun Dhiyab, expert irakian în probleme hidraulice, a estimat că obiectivul Stat Islamic este de a reduce nivelul apelor pentru a profita de ele în operațiunile sale militare. Atunci când nivelul apei se va reduce, aceasta le va permite să se deplaseze de la Ramadi la Khaldiyah și apoi spre alte sectoare, spune el.

Deși a pierdut un număr mare de zone pe care le controla anul trecut în provinciile Diyala (est), Ninive și Salah ad Din (nord), Stat Islamic continuă să dețină controlul asupra mai multor localități din provincia irakiană Anbar.

R.D.