4.9 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 0:03
No menu items!

Start întârziat: Plasma de la trei supraviețuitori COVID-19 va pleca spre pacienți critici din România

spot_img

Primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19 au avut loc, marţi dimineaţă, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, iar după ce va avea loc testarea şi calificarea biologică plasma va fi pusă la dispoziţia spitalelor.  Aparatura necesară acestui tratament revoluționar a fost donată, în urmă cu o lună, Ministerului Sănătăţii și trimisă în spitale din Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

„Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus a demarat. În acestă dimineaţă au avut loc primele 3 recoltări de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti“, arată MS, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Plasma va fi testată şi după calificarea biologică va fi pusă la dispoziţie spitalelor.

Conform sursei citate, plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu COVID-19, cu vârsta de cel puţin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:

a. se află într-o secţie de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 şi avizat de Comisia de A.T.I.

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

c. sunt ventilaţi mecanic de mai puţin de 10 zile sau în pragul intubaţiei şi ventilaţiei mecanice (dispnee severă, frecvenţă respiratorie ≥ 30/min, saturaţie în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienţii fără BPCO)

Ministerul Sănătăţii a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI.

Documentul stabileşte modul de colectare, testare, prelucrare, stocare şi distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul transfuziei sanguine şi ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia şi utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.