13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 0:26
No menu items!

Starea de alertă s-a prelungit. Capitala a intrat în scenariul VERDE

spot_img

Starea de alertă s-a prelungit cu încă 30 de zile începând cu data de 13 mai, dar veştile legate de relaxare sunt din ce în ce mai bune. Prefectul Capitalei a anunțat, joi, noile măsuri. El susține că dacă rata de infectare scade sub 1 la mia de locuitori în această săptămână, analizele specialiștilor vor mai dura câteva zile până se decide dacă elevii vor veni fizic, la școală. Ministrul Educației spune însă că imediat după anunțarea ratei de sub 1 la mie, copiii vor fi cu toții în bănci.

În privinţa Bucureștiului, prefectul Alin Stoica a anunţat că elevii se vor întoarce în totalitate în bănci abia când incidenţa va scădea sub 1 la mie, dar după alte câteva zile de analiză.

„Sub 1 la mie e scenariul pentru școli, elevii vor putea veni toți, cu prezență fizică, eu sper să ajungem cât mai repede la o rată cât mai mică. Dacă ne luăm după pasul de scadere, e posibil ca în două săptămâni să ajungem acolo”, a declarat prefectul Capitalei.

Sorin Cîmpeanu anunța, însă, la începutul acestei săptămâni că „în fiecare vineri ne uităm la rata de infectare, și dacă e sub 1 la mie, de luni, toți elevii vin la școală”.

Conform prelungirii stării de alertă, au rămas în continuare în vigoare restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii, între orele 22.00 – 05.00.

De asemenea, organizarea şi desfăşurarea activităţilor în sălile de spectacol şi cinematografe este permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, faţă de până la 30% cât este permis în momentul de faţă. Restaurantele vor fi deschise şi ele la interior, în proporţie de 50% din capacitatea maximă  şi de asemenea, vor fi permise organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tip drive-in, cu condiţia ca în maşină să fie maximum trei persoane.

În ceea ce priveşte, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor şi festivalelor publice şi private sau a altor evenimente culturale, va fi permisă cu participarea a cel mult 300 de spectatori.

Totodată, o altă măsură va fi aceea de eliminare a măştii în localităţile în care procentul de vaccinare a atins 50%.

Noi măsuri de relaxare vor fi decise mâine, în cadrul şedinţei Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate.

C. Dumitrescu